Förundersökning mot fotograferade poliser

Uppdaterad
Publicerad

Två civilpoliser anklagas för att ha hotat journalisten Jesper Nilsson efter att han fotograferat dem i tunnelbanan. Nu har åklagaren satt i gång en förundersökning mot poliserna.

Det var förra veckan som Jesper Nilsson fotograferade två civilpoliser i tunnelbanan när de frågade ut två ungdomar vid tunnelbanestationen i Hornstull.

Enligt Jesper Nilsson tvingade poliserna honom att radera bilderna och hotade att ta med honom till häktet om han inte gjorde som han blev tillsagd.

Jesper Nilsson lyckades efteråt återskapa bilderna och berättade om händelsen i sin blogg.

-Jag har flera gånger tidigare både fotat och filmat i tunnelbanan och vet att den räknas som en allmän plats, skriver han.

Väckte debatt

Blogginlägget har väckt starka reaktioner och nu pågår en förundersökning mot poliserna. De misstänks för ofredande, egenmäktigt förfarande, olaga tvång, alternativt tjänstefel

-En förundersökning är inledd för att utreda om tjänstefel har begåtts. Men rubriceringen kan komma att ändras. Det skulle eventuellt kunna röra sig om ett annat brott, exempelvis olaga tvång, men det får utredningen utvisa, säger Christer Ekelund, chefsåklagare på riksenheten för polismål.

Inga kommentarer

Frågan som många ställer sig är om det verkligen är polisens uppgift att kontrollera biljetter i tunnelbanan. David Beukelmann, chef på ungdomsroteln där de båda poliserna arbetar, menar att det också är ett brott som polisen har att beivra. Beukelmann vill i dagsläget inte gå närmare in på fallet.

-Det finns ingenting att kommentera innan ärendet har granskats av åklagare, säger David Beukelmann, som dock medger att det är vanligt att poliser inom ungdomsroteln arbetar i tunnelbanan eftersom det är ett färdsätt som många unga människor använder sig av.

Förhör på plats

Jesper Nilsson misstänker att det finns andra orsaker till att poliser står vid spärrarna och haffar folk som plankar.

-Det verkar som att de använder SL:s kontrollsystem för att få möjlighet att hålla förhör på plats. Det kan till exempel gälla människor som saknar uppehållstillstånd. Det är lite känsligt att bara gå fram till en person med icke-europeiskt utseende och begära att få se id-handlingar. Istället tar man dem för plankning och får då möjlighet att kolla upp personen, säger Jesper Nilsson

Vanligare med böter

Planka.nu heter en organisation som betalar tilläggsavgiften för sina medlemmar ifall de åker dit för tjuvåkning. Christian Tengblad, representant för planka.nu, har märkt av att allt fler haffas av polis istället för securitas när de försöker planka. Det innebär att plankaren får böter istället för tilläggsavgift.

-Förut fick vi kanske en förfrågan i månaden om vi betala för medlemmar som fått böter för att ha plankat i kollektivtrafiken. Nu får vi minst ett halvdussin. Men vi kan inte betala böter för plankare, bara tilläggsavgiften som skrivs ut av vanliga biljettkontrollanter.

David Beukelmann tillbakavisar att det skulle ha blivit vanligare att poliser jobbar mot ungdomar i tunnelbanan.

-Vi har alltid haft poliser där, både uniformerade och civila, och vi arbetar inte annorlunda idag än vi tidigare gjort.

Litar på polisen

Även om SL tycker att det är konstigt att polisen kontrollerar färdbiljetter, eftersom det ju vanligtvis är Securitas uppgift, säger de sig ha förtroende för hur polisen väljer att arbeta. De tror inte heller att resenärerna uppfattar det som särskilt besvärande att kontrolleras av polis.

-Vi har ingen kännedom hur polisen arbetar i tunnelbanan och heller inga synpunkter. De har befogenheter att kontrollera trafikanter ifall de misstänker att brott har begåtts. Vi litar på deras omdöme, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på Stockholms lokaltrafik.

Leif Näslund

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.