Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förundersökningen mot Richard Jomshof (SD) läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot Richard Jomshof läggs ner.

SD-politikern polisanmäldes för hets mot folkgrupp och pausade då sina politiska uppdrag, som han nu kommer återuppta.

– Hans avsikt har inte varit att utpeka samtliga migranter eller invandrare som brottslingar, säger åklagaren Joakim Zander.

SD-politikern Richard Jomshof polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att han delat två islamkritiska satirteckningar på X. I samband med detta pausade han sitt uppdrag som ordförande för riksdagens justitieutskott.

Men nu väljer Joakim Zander, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, att lägga ner förundersökningen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Enligt åklagarens bedömning rör det sig inte om hets mot folkgrupp eftersom bilderna lades ut på det konto som han använder i sin roll som politiker och att syftet var att delta i debatten om migration.

– Sett ur den kontexten så menar jag att den rätt så stora friheten att kunna uttrycka sig i ord och i tryck har företräde, och därför menar jag att det inte föreligger något brott, säger Joakim Zander.

Ville delta i migrationsdebatt

Åklagaren menar att Richard Jomshofs uppsåt med att dela bilderna har spelat en avgörande roll i beslutet att lägga ner förundersökningen.

– Han har uppgett att hans avsikt inte har varit att utpeka samtliga migranter eller invandrare som brottslingar eller våldsverkare, utan hans avsikt har varit att skapa eller delta i en debatt om migration, säger Joakim Zander.

Kan man dela vilken bild som helst då om ens avsikt inte är att begå hets mot folkgrupp?

– Den diskussionen tänker jag inte ge mig in i. Jag har prövat dessa två bilder som Jomshof har delat på X och ingenting annat.

Enligt åklagaren går bilderna att tolka på olika sätt, och därför har uppsåtet och kontexten varit avgörande.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara ett uttryck för att samtliga migranter kommer att begå brott, säger han.

Går tillbaka till politiska uppdrag

Richard Jomshof säger i en skriftlig kommentar till SVT:

”Det var naturligtvis ett mycket glädjande besked. Vi ska ha en stark yttrandefrihet i Sverige, och det gäller såklart också rätten att få kritisera, parodiera och debattera även känsliga ämnen. Som politiker kommer jag att fortsätta opinionsbilda och skapa debatt, särskilt när det gäller att peka på massinvandringens konsekvenser i vårt land. Jag kommer nu att gå tillbaka till rollen som ordförande i utskottet och fortsätta leda arbetet med att genomföra de reformer som krävs för att mota tillbaka gängbrottsligheten i Sverige.”

Richard Jomshof (SD) utanför riksdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning om Richard Jomshofs (SD) karriär. Från uppväxten i Helsingborg och kommunfullmäktige i Karlskrona – till ordförande för riksdagens justitieutskott. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.