Under det pågående landsmötet i Västerås tas flera beslut om vilken politik partiet ska driva. Det är de 179 ombuden från hela landet som röstar om de föslag som tas upp. Nästan 900 motioner har lämnats in till landsmötet, vilket enligt Folkpartiet är rekord.
Nytt arbetsmarknadspolitiskt program
Landsmötet antog ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program som en del av det nya partiprogrammet. För att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och göra den mer dynamisk ”ska arbetsrätten anpassas till nya förhållanden”.
Skillnaderna mellan ”osäkra tillfällighetsjobb” och ”hårt reglerade tillsvidareanställningar” ska minskas. Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las) ska utgå från kompetens, inte anställningstid.
Beslutet på landsmötet kommer inte att mötas av vågen från Socialdemokraterna och LO. Men det skrämmer inte Folkpartiet.
– Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik skapar en falsk trygghet. En flexibel arbetsmarknad med lägre trösklar och en allmän a-kassa skapar både rörlighet och trygghet, säger FP:s arbetsmarknadspolitiske talesman Christer Nylander.
Upphovsrättstiden ska kortas
Folkpartiet vill att upphovsrättstiden för verk skrivna och skapade av avlidna författare och kulturskapare ska bli kortare. Partiet vill också att formerna för att avstå rättigheter till verk ska förenklas. Det har partiets landsmöte beslutat.
Enligt landsmötet måste upphovsrätten anpassas till ny teknik och nya distributionsformer. Digitala allmänningar ska underlättas.
Ingen digital kanon
Landsmötet beslutade också att avslå partistyrelsens förslag om att en litterär kanon ska tas fram för skolan, det vill säga en samling författare som alla elever måste läsa.
Fortsatt krav på obligatorisk a-kassa
Trots en viss debatt beslutade landsmötet att partiet ska stå fast vid kravet på att arbetslöshetsförsäkringen ska vara allmän och statlig och ge inkomstrelaterad ersättning.
Hittills har Alliansregeringen inte lyckats genomföra en obligatorisk a-kassa, och Moderaterna har hela tiden uttryckt tveksamhet. Men Folkpartiet fortsätter alltså att driva kravet.
Sjuklöneansvaret ska slopas
Landsmötet körde över partistyrelsen i frågan om företagens sjuklöneansvar. Partiledningen ville ha en skrivning om att företagens kostnader för sjukfrånvaro ska minskas och att sjuklöneansvaret ska ses över.
Landsmötet nöjde sig inte med det utan antog en skarpare formulering: ”Företagens sjuklöneansvar bör slopas på sikt” och att ”i första hand bör ett avskaffande av den andra sjuklöneveckan prioriteras”.
Landsmötets beslut om att ta bort andra sjuklöneveckan innebär att tre av Alliansens fyra partier nu är för detta. De enda som bromsar är Moderaterna.
– Det här bör ju tas upp i förhandlingarna i regeringen, säger Per-Åke Fredriksson från Gävleborg som var en av dem som drev frågan.
Han tycker att Folkpartiet nu ska driva frågan i valet.
– Ja, det tycker jag. Det här är ett hinder för många arbetsgivare att anställa, framför allt människor som de tror ska vara frånvarande mycket och de får inte chans att komma in på grund av det här. Vi vill riva det hindret för människor på arbetsmarknaden, säger Fredriksson.