”Allra viktigast är att den som kommer till Sverige snabbt lär sig svenska och kommer in på arbetsmarknaden”, skriver partiets tre ministrar Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni på DN Debatt.
De tre skriver att språket är en nyckelfråga och att integrationen är en av Sveriges viktigaste samhällsutmaningar. Och det är arbetsmarknaden som är nyckeln om man ska tolka många av punkterna i det nya integarationspolitiska programmet. Ministrarna konstaterar att endast 50 procent av dem som kommer som flyktingar och skyddsbehövande och deras anhöriga, har jobb efter sju år. ”Det är ett alldeles för dåligt resultat”, skriver Björklund, Ullenhag och Sabuni.
Några av förslagen har partiet presenterat tidigare, men nu samlas de i ett integarationspolitiska program.
Slopade bidrag
Partiet vill bland annat slopa bidrag till nyanlända som tackar nej till arbete, oavsett var i landet jobbet finns. Samtidigt föreslår trion att man ska kunna behålla delar av socialbidraget när man får ett jobb för att öka viljan att gå från bidragsberoende till arbete.
Folkpartiet vill även införa ett aktivitetskrav för alla nyanlända utrikesfödda som får försörjningsstöd. Aktiviten ska motsvara ett heltidsarbete och det ska vara obligatoriskt för kommuner att ordna dessa aktiviteter.
Nyanlända ska också få lättare att få yrkespraktik, samtidigt som de lär sig svenska. Folkpartiet vill dela ut en ersättning till arbetsplatser som tar emot nyanlända på praktik.
Retroaktiv föräldrapenning
FP vill också avskaffa den retroaktiva föräldrapenningen, vilket i praktiken innebär en begränsning av antalet föräldradagar för invandrare som kommer hit med bran. Enligt Folpartiet kan särskilt kvinnor fastna i utanförskap om de är föräldralediga med barn i förskoleåldern, i stället för att plugga svenska och jobba.
Folkpartiet lyfter återigen den omdiskuterade frågan om språkkrav för medborgarskap. Inom samhällsdebatten råder det delade meningar om språkkravet underlättar integration. Folkpartiet står dock fast vid kravet: ” För att förbättra resultaten behövs en ökad anpassning av undervisningen till deltagarnas individuella förutsättningar”, skriver Björklund, Ullenhag och Sabuni.
Avfärdar kritik
När partiet lyfte frågan i valrörelsen 2002 blev de anklagade för att fiska i grumliga vatten. När den frågan dök upp på en pressträff i dag avfärdade partiledaren Jan Björklund kritiken.
-Det är snömos. Vi måste lyckas bättre med integrationen. Vi vill från Folkpartiet att Sverige ska vara ett öppet och välkomnande land. Andra partier vill stänga gränser, det vill inte vi. Men då har vi också ett ansvar för att integrationen fungerar för de människor som kommer hit, och det är det ansvar vi vill ta, säger han.
Delat mottagande i Alliansen
Moderaternas integrationspolitiske talesperson Hanif Bali välkomnar i stort Folkpartiets förslag. Han menar att det är bra att FP nu talar om integrationspolitik som en del av den ekonomiska politiken, bland annat genom att fokusera på ekonomiska incitament. Balif tycker till skillnad från Centern inte att FP-kraven innebär en särbehandling av invandrare.
Kristdemokraterna är kritiska till FP:s förslag om hårdare krav på invandrare att ta jobb för att få etableringsersättning.
-Jag kan ju inte se någon indikation på att vi som kristdemokrater skulle tycka att det vore rätt att ställa den typen av krav. Vi har ju tidigare talat om att det är viktigt att människor får välja var de vill bo, säger talespersonen Penilla Gunther.
Fakta
FP:s integrationspolitiska krav
Folkpartiets integrationspolitiska program omfattar åtta punkter, där den första är en allmän programförklaring medan övriga anger mer konkreta åtgärder.
1. Folkpartiet slår fast att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land som tar emot människor som behöver skydd. Men Sverige behöver även av egna demografiska skäl fler som kommer och arbetar i landet.
Men för att det ska fungera måste integrationen förbättras, enligt partiet. Folkpartiet föreslår sju åtgärder för detta.
2. Ett aktivitetskrav ska ställas för att den nyanlände ska få försörjningsstöd. Aktiviteten ska motsvara ett heltidsarbete.
3. Den som tackar nej till ett jobb, oavsett var i landet, blir av med sin etableringsersättning.
4. Alla nyanlända som bedöms behöva praktik ska få det.
5. Svenska för invandrare ska kombineras med yrkespraktik.
6. Föräldraförsäkringen ska inte utgå retroaktivt för äldre barn som kommer hit.
7. Anhöriginvandrare ska i större utsträckning ta del av samhällsorientering.
8. Ett språkkrav för medborgarskap införs.