Genom att resa till Rio de Janeiro i Brasilien och träffa den amerikanske journalisten Glenn Greenwald så har SVT:s Uppdrag Granskning fått ta del av de hemliga dokumenten. Greenwald är den journalist som stått bakom de flesta Snowden-avslöjandena, han var också den som publicerade de allra första uppgifterna i brittiska The Guardian.
”Unika uppgifter”
I dokumenten, som SVT i dag kan avslöja innehållet i, framgår hur USA ser på FRA:s roll i spioneriet mot sin gamla ärkefiende Ryssland. Uppgifterna är en del av det material som Edward Snowden kommit över från NSA innan han lämnade USA. Så här står det i ett NSA-dokument daterat så sent som den 18 april i år.
”The FRA provided NSA (...) unique collection on high-priority Russian targets, such as leadership, internal politics”. (Svensk översättning: ”FRA försedde NSA (...) en unik samling om högprioriterade ryska mål inom ledarskiktet, inrikespolitiken”).
Sverige spionerar alltså på ryska toppledare och informerar USA om resultatet. Och det handlar inte om vilken information som helst, amerikanerna betonar att uppgifterna från FRA är unika och inte kan fås på något annat sätt.
Under rubriken “WHAT Partner provides to NSA” (Vad partnern (Sverige) förser NSA med) Står det “Unique intelligence on Russia”. (unik underrättelse om Ryssland).
NSA uppmanades tacka FRA
Också i ett annat dokument framgår att FRA har en ledande position i signalspaningen mot Ryssland. I dokumentet, som är en instruktion till NSA:s högsta chefer inför ett högnivåmöte med FRA, så uppmanas cheferna att tacka Sverige ”och betona den primära roll som FRA spelar i egenskap av vår främsta partner i arbetet med det ryska målet, inklusive det ryska ledarskiktet”:
”Thank Sweden for its continued work on the Russian target, and underscore the primary role that FRA plays as a leading partner to Work the Russian Target, including Russian leadership, (…) and (…) counterintelligence. FRA’s cable access has resulted in unique SIGINT reporting on all of these areas.”
Fakta FRA
FRA har rätt att spana i internet- och telefonledningar, för att kartlägga ”yttre hot” mot landet. Spaningen får bara ske mot utlandet.
Regeringen, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen får beställa signalspaning av FRA. Myndigheten får också dela med sig av information till andra länder för att utveckla nya metoder att bedriva sitt arbete.
Tillstånd prövas i en hemlig specialdomstol, Försvarsunderrättelsedomstolen.