Främlingsfientliga framåt på nätet

Publicerad

Främlingsfientliga sajter fick lika stor spridning i sociala medier i samband med dubbelmordet i Västerås som SVT och SR.

Pressombudsmannen varnar för en utveckling som kan få konsekvenser för yttrandefriheten.

Pr-profilen Martin Borgs har sammanställt hur mycket artiklar från sajterna Avpixlat, Nyheter Idag och Fria Tider delades i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås förra veckan. De tre sajterna hade fler delningar tillsammans i sociala medier än SVT och SR:s sajter ihop. SVT hade enskilt sett flest delningar, men artiklarna på Fria Tider var nästan lika delade.

– Jag var helt enkelt nyfiken på hur de alternativa sajterna stod sig, säger Martin Borgs till Resumé.

En invändning mot undersökningen är att SVT och SR har en äldre publik som inte är lika aktiva med att dela i sociala medier som de främlingsfientliga sajternas besökare.

– En reflektion som jag gör är att den samhällsdebatt som jag är uppvuxen i, där vi delade referensramar och hade ett antal medier att förhålla oss till, inte ser likadan ut i dag, säger Martin Borgs.

Politik i stället för journalistik

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är bekymrad över att svenskar vänder sig till sajter som drivs av politiska motiv i stället för journalistiska ambitioner.

– Traditionell journalistik präglas av en vilja att förutsättningslöst söka efter sanningen och göra det så gott det går. De här andra sajterna kännetecknas av att de har en politisk agenda, säger Ola Sigvardsson.

Han förstår att de traditionella medierna står inför en stor utmaning.

– Digitaliseringen innebär att skillnader mellan olika medier utjämnas. Det ställer ännu större krav på de som gör journalistik till skillnad från de som skriver på så kallade hatsajter, att de visar att de gör ett trovärdigt jobb. Man kan inte bli missnöjd med att rösterna blir fler, men däremot måste var och en förhålla sig till de här sajterna, säger Ola Sigvardsson.

Tryckfrihet ingen självklarhet

En konsekvens av att hatbudskap och propaganda sprids på nätet är att yttrande- och tryckfrihet äventyras för alla.

– Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta förgivet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks, säger Ola Sigvardsson.

Efter dubbelmordet i Västerås rapporterade medierna om vilket land de misstänkta kom ifrån. Enligt de pressetiska reglerna ska journalister vara försiktiga med sådana uppgifter med hänsyn till personers integritet.

– I det fallet var det en så allvarlig händelse att det var rimligt att redovisa många detaljer, till exempel att de två misstänkta var flyktingar och bodde på ett asylboende. Men medierna ska vara försiktiga med att rapportera om personers etniska och religiösa bakgrund. Det man kan vara orolig för är att det nu blir en förskjutning där de uppgifterna om personer även rapporteras när de inte är relevanta, säger Ola Sigvardsson.

FAKTA: Borgs undersökning

Martin Borg har sin bakgrund på PR-byrån Hill & Knowlton, Timbro och som Skattebetalarnas förenings Slöseriombudsman.

Han jämförde hur mycket de tio mest delade artiklarna på SVT och SR:s med de mest delade artiklar på sajterna Fria Tider, Nyheter Idag och Avpixlat.

Undersökningen omfattar perioden 10-17 augusti i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås.

  • SVT  77.461
  • Fria Tider  74.808
  • Nyheter Idag  35.224
  • Sveriges Radio  21.407
  • Avpixlat 20.088

Källa: Resumé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.