Från toabesök till provresultat: Så ska vi få svar om omikron

Uppdaterad
Publicerad

Nivåerna av coronavirus i avloppsvattnet ökar – men omikronvarianten har hittills inte kunnat upptäckas. Nu ska Maja Malmberg och hennes forskarkollegor sätta in ännu känsligare verktyg för att upptäcka varianten.

Nivåerna av coronavirus i avloppsvattnet har gått upp och ned, vecka för vecka i testerna som utförs av Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Men trenden sedan mitten av november är att det går uppåt.

Hittills har omikronvarianten inte synts till i vattnet. Hur många personer som behöver smittas innan det går att se i proverna är oklart, enligt Maja Malmberg, forskare i virologi på SLU.

– Metoden för just variantbestämning är inte så känslig så vi jobbar på att testa en känsligare metod och hoppas ha resultat från det i januari, säger hon.

Den nya metoden kommer också att användas på äldre prover med förhoppning om att kunna ge svar på när omikron först kom till Sverige.

Hur går provtagningen till? Följ med instrumentteknikern Oscar Götlind in i reningsverket i Uppsala i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.