– Det är först i efterhand man förstår. I stunden är man helt paralyserad av situationen. Man går sakta ner i en sorts depression.
– Det är ett förnekande av en själv och ett förnekande från andra, som inte längre ser dig, som föredrar att titta åt ett annat håll för att det är enklare, förklarar Frédéric Desnard.
Den i dag 46-årige fransmannen drabbades av vad läkare kallar för ”bore out”, en sorts utmattningssyndrom till följd av att sakna meningsfulla arbetsuppgifter.
”Jag sattes i frysbox”
Frédéric Desnard arbetade i flera år för Interparfums, ett företag som tillverkar och marknadsför parfymer för flera exklusiva märken. Han var anställd som något av en allt-i-allo och bidrog till flera avdelningar efter behov.
Situationen förändrades när företaget förlorade ett av sina största kontrakt.
– Alla blev oroliga för sitt eget jobb. De olika ansvariga förklarade att de inte längre kunde delegera sysslor till mig. Jag sattes i frysbox. När jag kom på morgonen hade jag inte längre några arbetsuppgifter.
Fick hämta barn och sitta kattvakt
Den upplevda utfrysningen pågick i fyra månader. Han berättar att han ofta gick in på toaletterna och grät. De få uppgifter han fick handlade ofta om privata ärenden, som att hämta en chefs barn eller vara kattvakt.
– En chef bad mig sitta kvar i bilen under ett viktigt möte. Man bad mig sitta där, som en krukväxt, för att inte bilen skulle bogseras bort.
”Jag var låst i maktordningen”
I stunden kände Desnard en extrem uppgivenhet. Veckor då han inte fick uppgifter kunde han sova flera dagar i sträck. Han isolerade sig allt mer socialt och började även se på självmord som en av få möjliga utvägar.
Han förklarar att han först nyligen insett att han då borde ha lämnat företaget på eget bevåg.
– Utan tvekan bör jag ha tagit det steget, men eftersom de höll mig precis ovanför vattenytan och betalade mig ordentligt hade jag tyvärr inte den reflexen. Det är därför jag vill vittna och förklara för andra i samma situation.
– Jag var så låst i maktordningen att jag inte hade förmåga att säga nej till sådana idiotiska uppgifter som att vakta en katt.
Företaget: Han fungerade inte
Först när han blev sjukskriven med depressionssymptom, enligt läkare till följd av sin arbetssituation, blev han uppsagd. Då valde Desnard att dra Interparfums inför den franska arbetsdomstolen.
Företaget ansåg dock inte att de bar något ansvar för Desnards hälsotillstånd.
– Jag förnekar inte att bore out existerar. Men det gäller inte Frédéric Desnard. Vi var nöjda med hans arbete, tills han sa att han ville avancera. Vi lät honom gå på vidareutbildning. Men det fungerade inte. Han utvecklades inte. Jobbet intresserade honom inte längre, säger Interparfums kommunikationsdirektör Cyril Levy-Pey till tidningen Lag & Avtal.
Fälls för trakasserier
Domstolen valde att gå på Desnards linje. Interparfums dömdes i maj i år att betala motsvarande ungefär 500 000 kronor till Frédéric Desnard, för framförallt trakasserier, ogiltig uppsägning och uteblivna inkomster.
Rätten använder sig inte av begreppet ”bore out”, men domen beskrivs som den första i sitt slag att hantera ett liknande ärende.
Både Desnard och Interparfums har överklagat domen.
– Vi har inga problem med att betala beloppet. Men vi vill att sanningen kommer fram och vi vill frias helt, säger Cyril Levy-Pey.
Vill kämpa för att förhindra framtida självmord
Desnard anser att summan är för liten, då han enligt sina läkare fortfarande plågas av depressionen och är förbjuden att återgå till ett annat arbete. Mest av allt vill han dock ha en ursäkt.
– Jag vill verkligen få ett samtal från en av mina gamla chefer, för att få ett förlåt: ”Förlåt Frédéric, vi gjorde fel och vi vill försöka hjälpa dig att reparera den skada vi åsamkat”.
Han säger sig vara redo att driva processen ända upp på europeisk nivå, om så krävs.
– Jag fortsätter att kämpa. Jag tror att det är ungefär tio personer i månaden som tar livet av sig genom att hoppa framför tunnelbanan i Paris. Om jag kan förhindra bara ett av dessa genom min historia, har mitt liv haft en mening.