Bore out är som burn out, fast tråkigare.
Det säger Frederic Desnard, fransmannen som stämde sin arbetsgivare för att han blev understimulerad på jobbet och drabbades av utmattningssyndrom. Frederic Desnard vann striden mot arbetsgivaren, men hur kan man bli utmattad av att ha för lite att göra?
Töres Theorell, pensionerad professor inom stressforskning, säger att den som är understimulerad riskerar få liknande symptom som den som är utbränd. Att inte ha möjlighet att leverera eller att sakna tillräckligt avancerade arbetsuppgifter skapar också stress.
– Den som har väldigt höga krav på sig själv kan plågas av att inte leverera och pressar sig extra hårt när det inte finns så mycket att göra.
Han tillägger att det är svårt att konstatera att någon blir sjuk enbart av understimulering.
– Många som har för lite att göra har innan dess ofta haft en problematisk period på jobbet, konflikter eller mobbning.
”Blir zombieartad”
Utmattningssyndrom överlappar också ofta med depression, som kanske är en bättre beskrivning av vad som drabbar någon som är understimulerad, säger Töres Theorell.
– Den som inte får arbetsuppgifter som motsvarar sin förmåga, drabbas nog snarare av depression, men har man dessutom högt ställda krav på sig själv så kan det leda till utmattningssyndrom.
Utmattningssyndrom märks bland annat på hjärnans förmåga att mobilisera energi.
– Man blir lite zombieartad och har svårt att mobilisera normalt. Hjärnan gör inte skillnad på vad en överansträngning uppkommit av.
Mer pinsamt nu
I en rapport från Arbetsmiljöverket uppger cirka 7 procent att de har alldeles för lite att göra på jobbet. Enligt Töres Theorell är det förmodligen betydligt ovanligare att vara understimulerad på jobbet i dag än för 40 år sedan, både tempot och utbildningsnivån är högre.
– Det anses lite fint att ha mycket att göra. Men att färre är understimulerade innebär troligen också att det är mer skämmigt att vara det idag.