• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fredspristagaren om Macrons kärnvapen-tal: ”Väldigt kontroversiellt”

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspristagare, svenskan Beatrice Fihn, reagerar kraftigt på att Frankrikes president Emmanuel Macron sagt att han vill inleda en dialog med sina europeiska partners om vilken roll franska kärnvapen bör ha i Europa.

– Detta är väldigt kontroversiellt och öppnar upp för att EU-länder som hittills inte deltagit i kärnvapenoperationer och samarbete kan börja göra det, säger hon till SVT.

Beatrice Fihn anser att talet av Macron kan påverka Sverige eftersom regeringen valt att inte skriva under FN:s konvention om ett kärnvapenförbud. Beskedet kom i juli 2019 efter att regeringen utrett frågan.

– Detta gör att Sveriges reaktion är intressant, ett land som har varit emot kärnvapen tidigare, men nu har en allt mer otydlig position när det kommer till acceptera massförstörelsevapen, säger Beatrice Fihn, chef för ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

Hon fortsätter:

– Bara några veckor efter att beskedet att Sverige inte ska skriva pà förbudet mot kärnvapen gick försvarsminister Hultqvist ut och bekräftade ett nytt försvarssamarbete med Frankrike (European intervention initiative) som enligt Macron syftar till att skapa en ”common strategic culture”, vilket mànga ser är som ett redskap för att uppmuntra de Europeiska länder som Sverige, Finland, Irland och Österrike att bli mer positiva till kärnvapen och acceptera hot om att använda dem.

Här kan du utforska världens kärnvapen i SVT Nyheters special.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.