Sedan hon var 12 år har hon lidit av självskadebeteende, depression och akuta psykoser. Men oavsett vilken psykiatriakutmottagning hon vänt sig till har hon upplevt samma sak – svårigheten att få hjälp. Både vad gäller att träffa en läkare och möjligheten att bli inlagd.
– Det har varit gånger då man kommit till akuten för man har tagit överdoser eller skurit upp hela armarna och så får man höra att man varit där för många gånger och att det inte finns plats. Ibland föreslår de att man ska komma tillbaka klockan sex imorgon bitti för då är det mindre folk, säger hon.
”Platsbrist inte den enda orsaken”
Psykakuten på Östra sjukhuset i Göteborg är den enda akutmottagningen för psykiskt sjuka som finns i Storgöteborg. Precis som på många andra ställen har man svårt att leva upp till garantitiden på fyra timmar. Istället ligger väntetiden på minst sex timmar.
– Det är vi inte nöjda med och den enskilt viktigaste orsaken är läkarresursen. Både att det skulle behövas fler och att läkarna är där när vi har mest patienter. Men ibland är det faktiskt bättre att patienterna inte läggs in och därför rekommenderar vi det. Platsbrist är absolut inte den enda orsaken till att patienten kanske hänvisas till öppenvården, säger Tobias Nordin som är chefsöverläkare och verksamhetschef.
Slåss för att vara sjukast
På Frida Bartelius nakna armar syns många ärr efter skärsår. Hon menar att det är ytterligare ett tecken på det smala nålsöga som man måste igenom för att få hjälp, både i öppenvården och psykakuten. Hon upplever det som att hon måste slåss för att vara sjukast.
– Alltså den tävlingen om att alltid vara sjukast drabbar bara en själv egentligen. Men samtidigt så hoppas man alltid att man ska få hjälp. Är jag sjuk nog för att få hjälp undrar man alltid, säger hon.