En ny tillfällig lag ska minska boendesegregationen, det föreslår regeringen. Detta genom att kvotera in elever på skolor. Fem procent av utbildningsplatserna ska kunna kvoteras, enligt förslaget.
– I dag är det tio procent av skolorna som tar emot hälften av alla nyanlända elever. Ofta är det skolor som från början har rätt tuffa förutsättningar. Då är det bättre att kommunen kan arbeta med fler skolor, och att fler kan vara med och möta nyanlända elever, säger Gustav Fridolin.
Bygga ut kapacitet
De kvoterade platserna kommer fördelas utifrån att vårdnadshavaren vill att eleven går på den specifika skolan. Ingen elev som sedan tidigare har plats på skolan i fråga ska behöva byta skola om förslaget blir verklighet, enligt Fridolin.
– Nu har det blivit så att man bara använt sig av de skolor som legat närmast. När fler kommer till kommunerna så måste man bygga ut kapaciteten, säger Gustav Fridolin.
Handlar inte om kvotering
Gustav Fridolin menar också att förslaget inte handlar om kvotering.
– Nej det är ju ingen kvotering, det handlar inte om att någon ska få förtur framför någon annan. När man får fler elever till en kommun så ska man ha möjlighet att jobba med fler skolor än bara den närmsta, säger han.
Del av ett större arbete
Lärarförbundet är positiva till förslaget, men menar att det krävs mer än bara en fördelning av ansvar mellan skolorna. Hon menar att man måste ta hänsyn till skolornas kapacitet, och säkra en stadig lärarförsörjning.
– Vi har en skola som drar isär, till stor del beror det på boendesegregationen. Om vi ska bryta den så måste vi ta till beslut som möjliggör för att bland annat elever från olika socioekonomiska bakgrunder får mötas. För att på riktigt kunna motverka segregation så måste politikerna ta ett helhetsgrepp, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Gustav Fridolin håller med, och påpekar att den tillfälliga lagen skulle vara en del i ett större arbete.
– Det här är en liten del i det jobb vi ska utföra för att säkerställa att alla elever – oavsett om man kom hit nyss eller har bott här i generationer – ska ha möjlighet till en riktigt bra undervisning.
Förslaget går nu ut på remiss, och man hoppas att den tillfälliga lagen kan vara på plats inför att man fördelar elever till nästa läsår.