• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

”Full sysselsättning” tomt löfte

Uppdaterad
Publicerad

Trots löften om full sysselsättning har regeringen och Socialdemokraterna accepterat en omdiskuterad modell där arbetslösheten inte får sjunka under en viss nivå. I dag ligger nivån på nästan 7 procent. Det visar en granskning som Uppdrag Granskning gjort.

– I politiska kretsar har man nedprioriterat arbetslösheten. Man pratar väldigt mycket om den. Men i praktiken vill man inte vidta några åtgärder för att få ned den, säger Göran Zettergren, chefsekonom på tjänstemannafacket TCO.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och statsministerkandidaten Stefan Löfven (S) är den höga arbetslösheten valets viktigaste fråga. Gång på gång har de pratat om full sysselsättning.

Val 2014

Kontroversiell teori

Det har varit svårt för regeringen att få ned arbetslösheten under de senaste åren.

En av förklaringarna till regeringens svårigheter med att hantera den höga arbetslösheten är en över 40 år gammal teori.

Regeringsdokument som Uppdrag granskning läst visar att regeringens ekonomiska politik till stor del utgår från teorin som kallas jämviktsarbetslöshet, en teori som är kontroversiell och ifrågasatt.

Enligt teorin kan inte regeringen låta arbetslösheten sjunka under en viss så kallad jämviktsnivå, för då stiger inflationen. Och då måste Riksbanken höja räntan så att arbetslösheten stiger igen.

Enligt Konjunkturinstitutet och Riksbankschefen ligger den arbetslöshetsnivån i dag på närmare 7 procent. Regeringen har en mer optimistisk uppskattning.

”Jättekänsligt för politiker”

Ekonomen och forskaren Göran Zettergren har arbetat på Riksbanken och Konjunkturinstitutet. I dag är han chefsekonom på tjänstemannafacket TCO. Han har skrivit flera rapporter om det som ibland kallas den naturliga arbetslösheten.

– Det är känsligt för mig som chefsekonom på TCO att säga att jag tror att si och så många bör, eller kommer att få acceptera att vara arbetslösa. Självklart är det jättekänsligt för politiker, säger Göran Zettergren.

Finansminister Anders Borg (M) säger att regeringens politik går ut på att sänka arbetslösheten och jämviktsnivån. Men det har inte hänt än. Däremot har man lyckats hålla nere inflationen.

Varför är inflation viktigare än arbetslöshet?

– Därför att erfarenheten är att där man tappar kontrollen över prisstabiliteten då stiger arbetslösheten. Prisstabiliteten är försvarslinjen för låg arbetslöshet och hög sysselsättning, säger Anders Borg. 

Accepterat av (S)

Socialdemokraterna har också accepterat modellen med en jämviktsarbetslöshet, även om ledningen säger att man har som ambition att försöka sänka jämviktsnivån med en rad åtgärder om man får regeringsmakten.

Hur känsligt är begreppet jämviktsarbetslöshet, att det finns en gräns för hur lågt arbetslösheten kan sjunka?

– Jag tror inte det är det som är känsligt. Det som är känsligt är att det är så många arbetslösa, säger socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson (S).

Men Göran Zettergren håller inte med.

– I politiska kretsar har man nedprioriterat arbetslösheten, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet