Foto: SVT/Scanpix

Försämrat förtroende för rättsväsendet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio svenskar har fått minskat förtroende för rättsväsendet efter fallet med Thomas Quick. Det visar en Sifoundersökning som SVT Debatt har beställt.

Turerna kring fallet Thomas Quick – som dömts för åtta mord och sedan tagit tillbaka erkännandena – fortsätter. Senast för tio dagar sedan blossade en ny strid upp om huruvida polis och åklagare misskött sitt jobb när Quick dömdes för morden.

Och debatten har skadat många svenskars förtroende för rättsväsendet, visar en ny Sifoundersökning 1.214 personer har svarat på frågan om hur deras förtroende för polis, åklagare och domstolsväsende har påverkats av diskussionerna efter fallet. 40 procent uppskattar att deras förtroende påverkats i riktning mot ett sämre förtroende.

Fallet Thomas Quick

Män, äldre, höginkomsttagare, högutbildade, icke förvärvsarbetande samt boende i storstäderna eller övre Norrland har i högre utsträckning uppskattat att deras förtroende påverkats i riktning mot ett minskat förtroende.

–Ett minskat förtroende kan vara ett uttryck för att medborgarna anser att samhällets institutioner inte fungerar som de ska, och där misstron kan användas som en opinionsdrivande kraft, skriver medieforskaren Gabriella Sandstig på SVT:s debattsajt.

Hon menar dock att det också kan vara så att de svarande, i ett försök att bevara en positiv självbild, sett det som önskvärt att ha påverkats av diskussionerna kring Quick-fallen.

Någon enstaka procent anser att deras förtroende påverkats i riktning mot ett större förtroende medan 14 procent uppger att de är tveksamma eller inte har någon uppfattning.

45 procent svarar att deras förtroende för rättsväsendet i stort sett inte har påverkats alls.

Har ditt förtroende för rättsväsendet förändrats? Till det bättre eller till det sämre? Rösta och diskutera på SVT Nyheters Facebooksida!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet