Skogsbranden i Enskogen utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT

Fyra bränder för stora för att släcka

Publicerad

Just nu är alla vattenbomningsplan samlade i Ljusdal – där de gör bäst nytta just nu. Men ytterligare tre bränder bedöms som omöjliga att släcka.

– Vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Läget är mycket allvarligt, konstaterar både statsminister Stefan Löfven och Dan Eliasson, chef för MSB, vid en presskonferens på fredagen.

Fyra av bränderna bedöms nu så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande, berättar Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som är allvarligast.

Skogsbränderna sommaren 2018

– De har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger han.

Totalt är nu mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem, berättar han.

Alla vattenbombplan i Gävleborg

Alla de fyra vattenbombningsplanen är nu samlade i Gävleborgs län, och kämpar med bränderna runt Ljusdal. Det är där de bedömts vara mest effektiva utifrån väder och andra omständigheter, förklarar Marcus Årskog. Dessutom är mängder av helikoptrar igång, berättar han. Frågan är ju om det inte blir trångt i luftrummet. Men enligt Marcus Årskog fungerar det bra.

– Det finns ett franskt plan i Gävleborg som flyger omkring och koordinerar vattenbombningsplanen, och dirigerar var de ska vattenbomba. Försvarsmakten bistår också med samordning. De är experter på sådant. De bistår också med bränsle till planen.

Erbjuds hjälp

Sverige får nu allt mer hjälp utifrån.

– MSB tillhandahåller en lista på helkopterföretag. Räddningstjänsterna tar kontakt med företagen själva, och MSB har också rekvirerat helkoptrar från Norge.

Därutöver är fem helikoptrar på väg från Tyskland under dagen, och en helkopter från Litauen.

– Det bubblar i hela Europa, i den räddningsorganisation som finns gemensamt. De inventerar sin utrustning och kommer med erbjudanden till MSB hela tiden, som vi utvärderar, säger han.

Ingen trend synlig

Antal aktiva ärenden klassade som brand i terräng var under förmiddagen 51 stycken. SOS Alarm kan inte se någon trend för hur brandläget utvecklats sett till siffrorna. Antalet inkomna larmsamtal var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än i lördags då 13 000 samtal inkom.

– Det känns konstant. Det har varit uppe i 60, 70 stycken som värst, men det går inte att säga att det går år något speciellt håll. Samma sak med larmsamtalen. De senaste dagarna har de varierat mellan tio till tolvtusen samtal, säger Johnny Blanck, presstalesperson SOS Alarm.

Runt 40 bränder

Det brinner på flera ställen i Sverige. Antalet skogsbränder i landet ändrar sig hel tiden, men vid lunchtid bedömde MSB att det brinner på ett fyrtiotal ställen runtom i landet.

– Vi håller bekämpningslinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén, presskommunikatör Mora brandkår.

Räddningstjänsten har även lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområdet för att skapa ett sprinklersystem. Men förutom just slang är inte räddningstjänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligare resurser.

Vid 14.15 var det samma läge vid branden i Jämtlands län som tidigare. Inga vattenbombningsplan men helikoptrar fortsätter att jobba i luften och annan personal på marken.

– Just nu är det inga större skillnader, vi jobbar på oförtrutet. Vi gör en kraftansamling på marken, säger Jörgen Vikström, vikarierande kommunikatör räddningstjänsten Jämtland till TT.

Kan brinna i månader

Torkan och den extrema värmen gör att bränderna tar sig djupt ned i marken, berättar Marcus Årskog.

– Branden i Västmanland 2014 startade i juli. Den var helt släckt först i mars 2015.

– Det brinner långt nere marken, i torv eller i gamla döda växtdelar. Den ligger och pyr, och kan flamma upp igen om det är torrt. Om vi har otur kan bränderna blossa upp igen efter lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet