Björn Ranelid i SVT:s 30 minuter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att säga att det är farligt – det förstår jag inte” – här bemöter Björn Ranelid kritiken från fysikprofessorn. Foto: SVT

Fysikprofessorn om påståenden i Björn Ranelids bok: ”Rent skadliga”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ranelid hyllar kunskap och lärdom samtidigt som han ifrågasätter både evolutionen och Big Bang.

Uttalanden i författarens senaste bok möts nu av hård kritik.

– Det är förskräckligt. Det kan verkligen förstöra för så mycket av skolungdomar som kan läsa om det här, säger fysikprofessor Ulf Danielsson.

Björn Ranelid reagerar på kritiken i SVT:s 30 minuter.

Författaren Björn Ranelids senaste bok Låt solen lysa över alla barn är enligt honom själv en hyllning till kunskap, bildning och lärdom och han har kallat den för ”den viktigaste boken som ges ut i Sverige i år”. Men nu får författaren kritik.

I boken ifrågasätter Ranelid de etablerade vetenskapliga rönen om Big Bang och evolutionen. Han skriver att Big Bang ”strikt sett är en tro” och att evolutionen inte går att belägga.

Att på det sättet förneka vetenskapen är något som får Ulf Danielsson, professor i fysik och medlem av Kungliga vetenskapsakademien, att reagera starkt.

Han menar att Ranelids påståenden är rent skadliga.

– Han är ute på väldigt farlig mark när han skriver sådana här saker. Inte minst med tanke på hur det ser ut nu när det faktiskt finns grogrund för olika typer av fundamentalism och vetenskapsförnekande, säger Ulf Danielsson.

– Det är förskräckligt. Det kan verkligen förstöra för så mycket av skolungdomar som kan läsa om det här.

Björn Ranelid svarar på kritiken i SVT:s 30 Minuter.

– Jag förstår att han blir provocerad, men jag blir inte provocerad av honom. Jag har en annan rikedom i min själ så jag pratar inte om vad som är farligt och ofarligt.

Se hela intervjun med författaren Björn Ranelid här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.