Svenska tåg har stora problem att komma i tid. 2024 var det sämsta året sedan 2010. Totalt var 13 procent av alla tåg i Sverige försenade. Värst var långdistanstågen där nästan var tredje tåg var försenat, i snitt med 18 minuter.
I veckans 30 Minuter ger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana sin syn på tågtrafikens punktlighet.
Går det att lita på tågen?
– Jag tycker att man ska kunna lita på tågen, säger Maiorana.
Men kan man det när var tredje långdistanståg är försenat?
– Det tycker jag att man ska göra.
Trafikverkets mål är att 95 procent av alla tåg ska gå i tid men idag är siffran alltså bara drygt 87 procent. När målet kommer att nås kan Roberto Maiorana inte svara på.
– Mitt svar är att jag skulle vilja att vi når det så snabbt som möjligt.
Det vill nog alla, men du har inget svar på när det blir?
– Så snart som möjligt, säger Maiorana.
För mycket tåg på svensk järnväg
Roberto Maiorana påpekar att tågtrafiken i Sverige har ökat mycket kraftigt de senaste tio åren och att det finns en gräns för vad järnvägen klarar av.
– Kanske har vi kommit till en punkt där vi behöver fundera på om vi kan ta emot alla förfrågningar eller alla de planerade tåg som man vill köra.
Är det för mycket tåg på svensk järnväg?
– Det är för mycket tåg vissa tider på dygnet och det är för mycket tåg på vissa platser i den svenska järnvägen.
Järnvägen ett ruckel
En starkt bidragande orsak till förseningarna är också det stora behov av underhåll som järnvägen har och har haft under många år, den så kallade underhållsskulden.
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) liknade nyligen den svenska järnvägen vid ett ruckel, som ett hus som misskötts under många år.
– Jag tycker inte att det är en helt riktig beskrivning. Vi har inte låtit bli att måla huset, som Andreas Carlsson beskriver. Vi har hela tiden underhållit järnvägen, men man kan bara laga en växel ett visst antal gånger innan man behöver byta ut den.
Se hela intervjun med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana här.