• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

35-åriga Gabriella Kaya är en av dem som har skadats av kirurgen. Foto: Vlada Čakić/SVT

Gabriella kan inte andas genom näsan – får ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Gabriella Kaya lever med en ständig känsla av att kvävas. Efter två misslyckade näsoperationer på en privat klinik är hålen inne i hennes näsa bara några millimeter stora. Hon blev lovad en operation som skulle vidga hennes luftvägar på Karolinska universitetssjukhuset, men nu har sjukhuset fattat ett policybeslut att inte hjälpa skönhetsopererade patienter.

Som SVT har rapporterat om tidigare har ett stort antal patienter skadats i samband med näsoperationer på en privatklinik utanför Stockholm.

35-åriga Gabriella Kaya är en av dem som har skadats av kirurgen. Hon har tidigare berättat för SVT Nyheter om sina upplevelser under namnet ”Sara”, men väljer nu att framträda med sitt riktiga namn.

Skönhet utan skydd

LÄS MER: ”Det känns som jag ska kvävas”

– I åratal fick jag höra av folk att min näsa var ful så jag bestämde mig för att göra en skönhetsoperation så att den skulle bli lite smalare, säger hon.

Enormt lidande

Den första operationen misslyckades, precis som den andra. Gabriella drabbades av flera ansiktsfrakturer, nervskador, infektioner och andningsproblem.

Hålen i hennes näsa är nu så små att hon bara kan andas genom munnen. Något som skapar ett enormt lidande. Gabriella är rädd att hon ska dö i sömnen och orkar inte längre röra sig i någon högre utsträckning eftersom hon inte får tillräckligt med syre.

– Det känns som om jag kvävs, som att någon håller en kudde över näsan hela tiden, säger Gabriella Kaya och berättar att hon måste använda en tandpetare för att kunna rensa näsan.

LÄS MER: Experten: Så undviker du misslyckade operationer

När Gabriella sökte hjälp på öron-, näs- och halskliniken på Karolinska universitetssjukhuset konstaterade läkarna där att hon knappt hade några näsöppningar kvar. Hon bokades in för en ny operation som skulle öppna upp lufthålen.

– Jag var så lycklig att jag hoppade och skuttade. Jag trodde verkligen att jag skulle få tillbaka min andning igen, säger hon.

Hålen i Gabriellas näsa är nu så små att hon bara kan andas genom munnen. Foto: Vlada Čakić/SVT

Nekas vård

Men glädjen blev kortvarig. Efter några månaders väntan fick Gabriella, med bara en dags varsel, veta att operationen ställts in. Kliniken hade fått in flera patienter som skadats av plastikkirurgen och sektionschefen hade kommit fram till att de inte skulle lägga några resurser på den här gruppens operationer.

LÄS MER: ”Vi behöver en vassare tillsynsmyndighet”

De skönhetsopererade patienterna uppmanas nu istället att vända sig till den privata vården.

Gabriella Kaya är mycket besviken på beslutet som hon anser diskriminerar skönhetsopererade personer. 

– Det är inte rättvist, det är som att man skulle vägra vårda lungcancerpatienter för att de har rökt i 20 år och därför får skylla sig själva. Vi som har gjort skönhetsoperationer har samma rätt att få hjälp som alla andra medborgare, säger hon.

Har inte råd att betala själv

Det försäkringsbolag som Gabriella Kayas plastikkirurg var försäkrad hos ersätter inte vårdkostnader eller om-operationer. Gabriella har inte råd att själv betala för en ny operation och eftersom specialisterna på Karolinska nu vägrar att hjälpa henne vet hon inte hur hon ska kunna få näsans funktion återställd igen.

– Jag har helt tappat förtroendet för vården. Det enda jag vill är ju att kunna andas som en vanlig människa. Att slippa oroa mig för att jag inte ska vakna nästa morgon, säger Gabriella.

LÄS MER: Dalia kunde knappt andas efter operationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet