”Handlar om att vinna berättelsen om krishanteringen på lång sikt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gynnas av att debatten handlar om ekonomi, sysselsättning och välfärd. Trots att de får kritik av oppositionspartierna så kommer facit för hur regeringen klarade av coronapandemin handla om hur väljarna uppfattar att man hanterat krisen, menar Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid Göteborgs universitet.

– Det handlar om att vinna berättelsen om krishanteringen på lång sikt.

Idag riktas skarp kritik från Jonas Sjöstedt mot regeringens hantering av coronapandemin. Men Henrik Ekengren Oscarsson, professor i valforskning vid Göteborgs universtet, tror inte att det kommer att påverka bilden av regeringens arbete.

– Den här krisen har i ett enda slag fört upp helt andra frågor som ekonomi, sysselsättning och välfärd på dagordningen. Det är traditionellt frågor som är mer av hemmaplansfrågor för Socialdemokraterna. Plötsligt är det en helt annan förutsättning för stora ansvarsbärande regeringspartier, att visa det som de är traditionellt bra på, att ha politik som rör de här stora politikområdena.

Coronapandemin

Den senaste Novusmätningen för maj månad visar att Socialdemokraterna har ökat stöd hos väljarna med 31,5 procent. Moderaterna är andra största parti med 19,2 procent och SD tredje största parti med 18,0 procent.

–  Sverige är inte unikt, många regeringar som i inledningen av det här krisskedet har fått ökat stöd i opinionsmätningarna. Även Donald Trump hade klart högre opinionssiffror i början av detta, än vad han har haft tidigare. Men det verkar som att Socialdemokraterna fick en väldigt bra start i väljaropinionen just i början av mars och den trenden sitter i. Kanske mer så än i andra länder.

Har regeringen kommit för billigt undan när det gäller kritik från medier och oppositionspartierna?

Man kan dra paralleller till finanskrisen där många regeringar runtom i världen fick väldigt mycket stryk för sin hantering av den globala finanskrisen. Den gången blev alliansregeringen i Sverige tvärtom belönade av väljarna. Det kan gå hur som helst för en regering och det beror på hur väljarna uppfattar att man hanterar krisen. Det handlar om att vinna berättelsen om krishanteringen på lång sikt.

En möjlig prognos är att det efter nästa val enbart kommer att finnas sex partier i riksdagen: V, S, C, M, SD och KD.

– Om man tänker att det blir en diskussion om regeringsunderlaget där det är uteslutet att regera med V och SD, då är det inte många kombinationer kvar. Det borgar för att det blir mindre av konfrontation och skitsnack mellan opposition och regering, för rätt vad det är kommer man sitta och krishantera tillsammans. Om man vill ha inflytande i svensk politik under 2020-talet så får man se till att inte bränna för mycket broar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet