De senaste åren har brottsligheten i vårt samhälle inte bara ökat i omfattning, dess natur har transformerats. Skjutvåldet och sprängdåden har eskalerat till en alarmerande nivå. Tidigare var det erfarna gängledare som stod bakom våldet men numera håller allt yngre tonåringar i vapnen, med allt vad det innebär av bristande skicklighet. Oskyldiga civila – eller ”tredje man”, som polisen kallar dem – drabbas oftare med förödande konsekvenser. Oskyldiga mördas eller tvingas fly sina hem, familjer splittras och föräldrar står hjälplösa när deras barn dras in i grov brottslighet.
Hur bör media granska denna dystra utveckling?
För Uppdrag granskning och SVT Nyheter är svaret självklart – med intensiv, engagerad och närgången journalistik. Vi har redan i ett omtalat reportage avslöjat metoderna som bedragare använder när de lurar svenska pensionärer från den spanska solkusten. Nu vänder vi blicken mot hur gängledare rekryterar minderåriga för att utföra mord. De närmaste veckorna kommer vi att fördjupa oss i hur pengarna inom organiserad brottslighet flödar och tvättas.
Det är inte oproblematiskt. Vissa kriminella ser uppmärksamheten som en bekräftelse och kan till och med stiga i graderna inom sina nätverk genom att synas i media. Trots detta är det avgörande att vi förstår situationen fullt ut, vilket innebär att vi vill höra alla berörda parter: offren, polisen, rättsvårdande myndigheter, politiker och föräldrar samt förövarna själva.
De gäng och individer som ligger bakom den samhällsomstörtande brottsligheten behöver ställas till svars, även av journalister. Vi behöver få möjligheten att ställa frågor och lyssna till deras svar.
Svaren är chockerande obehagliga.
Hela samhället – enskilda medborgare, politiska beslutsfattare och medlemmar av rättsväsendet – ställer sig frågan hur man kan agera för att stävja denna våg av brottslighet. Är det genom striktare lagar, bättre sociala insatser eller genom en kombination av båda?
Det är här journalistiken har en avgörande roll för att granska gängvåldet ur många olika synvinklar, även de allra obehagligaste.
Det är en tuff men nödvändig uppgift. Journalistiken har en alldeles extra viktig uppgift i de allra svåraste frågorna.