På denna arkivbild från 9 april 2010 ses en rysk arbetare vid en ceremoni för att markera starten på byggandet av Nord Stream-ledningen. Foto: AP/TT

Gasledning diskuteras i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nord Stream 2, kommer i dag upp i riksdagen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) svarar på en interpellation från kristdemokraten Mikael Oscarsson som är en av dem som är kritiska till bygget.

– Sverige har möjlighet med utgångspunkt av FN-stadgan där det pågående kriget i Ukraina väger högre än havsrätten. Därför bör Sverige ta på sig ledartröjan och inte förlita sig på att EU ska fatta besluten utan själv ta den här ställningen och säga tack, men nej tack, säger Mikael Oscarsson till Ekot.

Nord Stream

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden förklarade vid sitt Sverigebesök tidigare att Nord Stream 2 inte är önskvärd.

Ansökan att få anlägga gasledningen på internationellt vatten men inom svensk ekonomisk zon kommer om en vecka till näringsdepartementet.

Enligt svensk och internationell rätt måste gasledningen, som väckt oro på flera håll, uppfylla en rad krav när det gäller bland annat undersökning av bottnarna och miljöpåverkan.

Fakta: Nord Stream

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012. Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas. När, och om, bygget kan komma igång är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nord Stream

Mer i ämnet