Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Journalisten Florian Flad om varför Zelenskyj kan leva med ryktena om att Ukraina står bakom attacken mot Nord Stream. Foto: Kustbevakningen.

Ukrainas inblandning i attacken på Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Dryga två år har gått sedan sabotaget mot Nord Stream – och spekulationerna kring vem och vilka som ligger bakom attacken har varit många.

Enligt den tyska utredningen pekar mycket på att en grupp ukrainare ligger bakom sabotaget.

Samtidigt rapporterar Wall Street Journal att den ukrainska regeringen hade ett finger med i spelet.

I somras begärde tyska myndigheter en ukrainsk dykinstruktör häktad, vilket en grupp tyska journalister, som undersöker sabotaget, var först med att rapportera.

Den ukrainska dykaren befann sig i Polen när arresteringsordern utfärdades, men inget gripande gjordes och två veckor senare var han försvunnen. Ytterligare två ukrainska medborgare misstänks i utredningen.

Sabotage mot Nord Stream

SVT Nyheter har talat med Florian Flade, säkerhetsreporter på den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som är en del av gruppen journalister som utreder sabotaget mot Nord Stream.

– Utredningen pekar på flera ukrainska misstänkta, men det finns inga bevis att den ukrainska regeringen ligger bakom attacken, även om den misstanken finns, säger Florian Flade.

Zelenskyj gav grönt ljus till attacken

I en artikel från Wall Street Journal (WSJ) sätts nytt ljus på den ukrainska regeringens iblandning i sabotaget.

Enligt källor inom den ukrainska militären, ska president Volodymyr Zelenskyj gett sitt godkännande till attacken men efter påtryckningar från CIA ändrat sig och gett order om att istället stoppa planeringen.

Men Ukrainas dåvarande ÖB Valerij Zaluzjny ska enligt WSJ i sin tur ignorerat presidentens order och låtit planerna fortgå.

– Det som jag reagerar på är att det enligt WSJ:s källor inte fanns något sätt att stoppa attacken. Det här väcker frågan varför Zelenskyj som president för Ukraina inte kunde stoppa den här attacken om han ville stoppa den, säger Florian Flade.

Både Volodymyr Zelenskyj och Valerij Zaluzjny har förnekat sin inblandning i attacken.

”Hela saken föddes ur en kväll av tungt drickande”

Till WSJ berättar källor inom den ukrainska militären att idén att spränga Nord Stream föddes under en festkväll i maj 2022, ukrainska officerare och affärsmän hade då samlats för att fira Ukrainas framsteg i kriget.

– Hela saken föddes ur en kväll av tungt drickande, och ur järnviljan hos en grupp som hade modet att riskera livet för sitt land, säger en av de inblandade källorna till WSJ.

Enligt WSJ mynnade planerna ut i att attacken utfördes av sex personer på en segelbåt som hyrdes i Tyskland. Besättningen var specialutbildade, fyra av dem dykare. Något som stämmer överens med den tyska utredningen vars information pekar på att attacken utförts på en segelbåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet