60 sekunder om Nord Stream-utredningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
26 september 2022 kom larmet om gasläckan på Nord Stream. Foto: TT /SVT

Tre ukrainare misstänkta för sabotaget av Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Tre ukrainska medborgare är misstänkta av tyska myndigheter för att ha sprängt gasledningen Nord Stream 2022. Det rapporterar Expressen i samarbete med flera tyska medier.

En av ukrainarna är en man som sedan i juni också är efterlyst. Han är bosatt i Polen men uppges nu ha gått under jorden.

De två andra, en kvinna och en man, är misstänkta. Alla tre är erfarna dykare, enligt uppgifterna som bland annat Expressen tagit del av.

Sabotage mot Nord Stream

Sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 ägde rum i september 2022 utanför den danska ön Bornholm. Svenska myndigheter utredde händelsen som sabotage men förundersökningen lades ner i februari i år. Materialet lämnades då över till Tyskland.

Inga bevis för statlig inblandning

De tre misstänkta ska ha befunnit sig på en segelbåt i Östersjön och varit en del av en besättning på fem personer.

På båten har man bland annat hittat fingeravtryck, dna-spår och spår av det sprängämne som användes vid sabotaget av gasledningen. En bil som fångades på en fartkamera kunde kopplas till segelbåten och sedermera också till de misstänkta ukrainarna.

Tidningen Süddeutsche Zeitung har talat med den efterlyste ukrainska mannen som förnekar inblandning. Även den misstänkta kvinnan nekar till dådet.

Det finns inga bevis för att den ukrainska staten ska ha varit inblandad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet