SVT vid Nord Stream – kapplöpning till skadorna

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår fortfarande ett intensivt utredningsarbete efter detonationerna vid Nord Streams gasledningar i Östersjön. Flera länder har stått på kö för att kunna komma åt att undersöka platserna.

Först var det Sverige, sedan Danmark och nu senast i slutet av förra veckan Tyskland. Alla har de skickat några av sina främsta utredningsfartyg till området på Östersjön mellan Bornholm och Karlskrona.  

Meter för meter ska botten fotograferas, undersökas och studeras. Genom detta hoppas de kunna säkra bevis för vem som ligger bakom den misstänkta attacken mot Nord Stream.  

– Vi kräver ett säkerhetsavstånd på en nautisk mil eftersom vi håller på med undersökningar i området, säger den tyska kustbevakningen när SVT närmar sig platsen.  

Använder undervattensfarkoster  

Kartdata över fartygstrafiken i området som SVT har studerat visar hur flera länder systematiskt har sökt av de platser där gasen tidigare läckte upp till ytan. Det gör att de i detalj kan avslöja vad som eventuellt ligger kvar på botten.  

– Vi kommer att använda en undervattensrobot under några timmar framöver, säger den tyska Kustbevakningen över fartygsradio till SVT Nyheter. 

Mycket känsligt ärende  

Eftersom två av läckorna inträffade i svensk ekonomisk zon valde svenska myndigheter att spärra av det området som en brottsplats under några dagar i början av oktober. 

Två av de fyra läckorna inträffade i svensk ekonomisk zon. De andra i dansk ekonomisk zon. Foto: SVT Design / Nicklas Larsson

Enligt Säkerhetspolisen, som genomför den svenska utredningen med stöd av Kustbevakningen och Försvarsmakten, har föremål som stärker misstanken om grovt sabotage beslagtagits. Exakt vad det rör sig om vill man dock inte avslöja. 

– Brottsplatsundersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage. Det har gjorts beslag på brottsplatsen och dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen.

Se när de tyska fartygen undersöker området i videon ovan.

Ett av Nord Streams rör i genomskärning. Röret är omkring 1,4 meter i diameter och ligger i området för läckorna på omkring 80 meters djup. Foto: SVT Design / Nicklas Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.