Sabotaget mot Nord Stream blev snabbt storpolitik. I centrum hamnade kammaråklagare Mats Ljungqvist som i 16 månader varit förundersökningsledare.
– Den var en stor och omvälvande händelse. Min oro bestod i att det skulle kunna finnas krafter som ville utnyttja den här händelsen på ett sätt som skulle kunna beröra rikets säkerhet, säger han till SVT Nyheter.
Åklagaren: Förekommit spekulationer
Informationen inifrån den svenska utredningen har varit ytterst sparsam. Samtidigt har teorier om vem eller vilka som låg bakom sabotaget spridits.
– Min reflektion är att det har förekommit väldigt mycket uppgifter och spekulationer, uppgifter som är direkt felaktiga men som har framhållits som sanning. Vi har haft en ganska god inblick kring de här uppgifterna redan innan de dök upp i medier.
Mats Ljungqvist vill inte gå in i detalj på vilka specifika uppgifter han syftar på.
– Men det är också viktigt att klarlägga att Sverige eller svenskt territorium inte på något sätt har använts för att facilitera den här gärningen.
Enligt Mats Ljungqvist hade det krävts att svenskt territorium eller svenska medborgare var involverade i gärningen för att det skulle kunna gå att driva ett åtal för något som skett på internationellt vatten.
Lånar ut bevis till Tyskland
Under utredningens gång har Sverige samarbetat med andra länder, däribland Tyskland som fortsätter sin utredning och som redan fått ta del av svenskt bevismaterial.
– Rent praktiskt så lånar vi ut det här materialet till tyskarna. Det är olika typer spår som har säkrats på botten och som har varit viktiga för att vi ska förstå vad som har hänt. I teorin kan det uppstå situationer som gör att vi vill få tillbaka de här beslagen, säger Mats Ljungqvist.
Har ni identifierat någon misstänkt?
– Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte skapa något utrymme för spekulationer i den delen, så därför säger vi ingenting om det helt enkelt.