Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att analysera skillnader i nyttjandet av sjukförsäkringen och när den sista rapporten nu presenteras slås det fast att det finns stora skillnader mellan könen.
Kvinnor har i genomsnitt dubbelt så många sjukpenningdagar som män.
Könsskillnader är den stora grejen. Kvinnor och män är sysselsatta på en könssegregerad arbetsmarknad med olika villkor, det är en stor del i det här, säger Försäkringskassans analytiker Alma Wennemo Lanninger.
Sämre återhämtning
Men det finns också en annan stor bidragande orsak: Bristande jämställdhet i privatlivet.
Det är en vanlig förklaring. Utöver att yrkesarbeta så tar kvinnor ett större ansvar hemma. Kvinnor har en dubbel arbetsbörda, både sitt vanliga jobb och hemarbete. Det leder till sämre återhämtning.
Försäkringskassan har inte tittat på vilka typer sjukdomar som dominerar, men under den senaste femårsperioden har stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent.
Kvinnor har en högre risk att starta ett sjukfall i en psykiatrisk diagnos och en särskilt hög risk för just stressrelaterad psykisk ohälsa, säger Wennemo Lanninger.
Sjukfrånvaron är högst inom vård, omsorg och sociala tjänster, visar rapporten.
Just hela välfärden sticker ut vad gäller risk (för sjukskrivning), men även vissa mansdominerade branscher.
Bättre jämställdhet
Vad anser Alma Wennemo Lanninger att det går att göra för att minska skillnaden mellan kvinnor och mäns sjukskrivningar? Bättre jämställdhet är en nyckelfråga.
Vi måste komma längre, så att kvinnor får mindre av den dubbla arbetsbördan, säger hon och fortsätter:
Men eftersom vi ser så stora skillnader mellan branscher måste vi framför allt få en bättre arbetsmiljö med bättre villkor på jobbet.