När får man sjukanmäla sig? Vad sjukanmäler sig folk för? Hör röster på stan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då tycker folk i olika generationer att det är okej att sjukanmäla sig – hör anledningar till att folk stanna hemma från jobbet. Foto: Stina Qvarforth

Rapport: Unga sjukanmäler sig oftare jämfört med äldre kollegor

Publicerad

Personer under 30 år har dubbelt så mycket korttidsfrånvaro jämfört med deras äldre kollegor, enligt Jobbhälsorapporten 2024. Samtidigt har antalet unga som sjukanmält sig över sex gånger på ett år mer än fördubblats under de senaste tio åren.

– Jag tror inte jag tar jobbet lika seriöst som äldre, säger Lukas, 23 år.

Medarbetare under 30 år har dubbelt så mycket korttidsfrånvaro, alltså att man är borta kortare än 14 dagar, jämfört med sina äldre kollegor. Det visar Jobbhälsorapporten 2024, som företaget Feelgood står bakom.

Korttidsfrånvaro innebär enligt rapporten att man är borta perioder under två veckor – vid minst sex tillfällen på ett år. Detta började synas i statistiken mellan 2018 och 2020.

– Det vi hör från arbetsgivare är att de uppfattar att anställda sjukskriver sig för andra anledningar än sjukdom. Det kan handla om att man har varit uppe hela natten och spelat eller gjort slut med sin partner, något som den äldre generationen inte skulle tänka att man är hemma från jobbet för, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.

Unga började arbetslivet under pandemin

För personer mellan 30 och 65 år ökade antalet som sjukanmält sig under pandemin (till åtta procent) men har sedan sjunkit. Under det första halvåret av 2024 låg siffran på sex procent.

– Först tänkte vi att det kunde ha att göra med pandemin och att man är hemma vid minsta symtom. Då ökande frånvaron från både unga och äldre, säger Charlotte Valleskog.

– Samtidigt skolades många unga in på arbetsmarknaden under pandemin och det kan ha satt sig som norm att man är hemma om man är till exempel lite förkyld.

Hos unga syns nämligen inte samma utveckling. Redan innan pandemin ökade sjukanmälningarna. 2010 var det åtta procent som varit sjuk från jobbet minst sex gånger, 2018 var det drygt tio procent och i år ligger siffran på drygt 15 procent under det första halvåret.

Antalet unga som sjukanmält sig sex gånger eller fler på ett år har alltså nästan fördubblats sedan 2010.

”Kan handla om att man har varit uppe hela natten”

Charlotte Valleskog vill inte avfärda att skillnaden kan bero på att unga faktiskt är sjukare men pekar på flera olika möjliga orsaker. Dels att det kan finnas ett utbildningsbehov, att arbetsgivare förklarar vad man kan vara hemma för och inte, dels kan det bero på den allmänna psykiska ohälsan hos yngre.

– Sedan har vi samtidigt en grupp av väldigt ambitiösa personer som har pluggat i många år och har presterat på topp under en lång tid. När de senare kommer ut på arbetsmarknaden är de stressade, slutkörda och inte fått återhämtning vilket kan spela över i att man inte orkar med, säger hon.

Om rapporten:

Rapporten ”Jobbhälsoundersökningen 2024” är framtagen av företagshälsovårdsföretaget Feelgood och baseras på HALU-undersökningar där 19 500 svenskar deltagit där deltagarna svarat på frågor om hälsa, arbetsmiljö och livsstil.

Feelgood har kunder inom företag och organisationer i en mängd branscher, både privat och offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.