Så ser den nya riksdagen ut – Lars, 46, dominerar

Uppdaterad
Publicerad

Han heter Lars eller Mattias, är en 46-årig man och tjänar 73 000 kronor i månaden – den genomsnittliga riksdagsledamoten. Sedan förra valet har riksdagens sammansättning blivit lite äldre och lite mer mansdominerad.

Om de blivit visare får förbli osagt – men riksdagsledamöterna har blivit äldre i genomsnitt. Efter förra valet var de i snitt 45 år gamla, nu är snittet 46 år.

Det dröjer också ytterligare ett tag till innan den första 00-talisten kommer in i riksdagen. Yngst i församlingen är juristen Aida Birinxhiku (S), född 1999 och hallänning. Äldst är 76-åriga Gudrun Nordborg (V), invald i Västerbottens län och även hon jurist.

Fler S-män

Könsfördelningen har rört sig något till männens favör – andelen kvinnor har gått från 48 procent efter valet 2018 till 46 procent.

Jämfört med förra valet har Socialdemokraterna fått ytterligare sju mandat. Antalet män i partiets riksdagsgrupp har ökat lika mycket.

Även M, MP och V har något mindre andel kvinnor än vid förra valet. Men de som har den största obalansen är SD, med 75 procent män, och KD med 68 procent män. MP och V sticker ut åt andra håller, med 67 respektive 71 procent kvinnliga ledamöter.

Ställer du dig i plenisalens talarstol och ropar ”Lars!” eller ”Mattias!” kommer åtminstone sju ledamöter att lystra. De är de två vanligaste förnamnen. En bit ner på listan finns det vanligaste kvinnonamnet: Helena, ett namn som fem ledamöter bär.

Centerpartister tjänar bäst

I snitt tjänar riksdagsledamöterna 73 884 kronor i månaden (inkomståret 2021). Det är kanske inte så förvånande – grundarvodet för en ledamot var då 69 900 kronor och de flesta ledamöter satt i riksdagen förra mandatperioden.

Det finns dock skillnader mellan partierna. Vänsterpartister har lägst snittinkomst, drygt 64 700 kronor, medan en genomsnittlig C-ledamot tjänar ungefär 15 000 kronor mer och toppar löneligan.

Andelen kvinnor i riksdagsgrupperna

Socialdemokraterna: 50 procent kvinnliga ledamöter

Centerpartiet: 54 procent

Kristdemokraterna: 32 procent

Liberalerna: 56 procent

Miljöpartiet: 67 procent

Moderaterna: 47 procent

Sverigedemokraterna: 26 procent

Vänsterpartiet: 71 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.