Även en liten styrka på Gotland är bättre än ingen alls, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på FOI. Foto: SVT/TT

Robotsystem på Gotland blir ”snubbeltrådsstyrka”

Uppdaterad
Publicerad

Gotland försvaras återigen av ett robotsystem som skrotades år 2000. Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på FOI säger att beslutet är symboliskt, men inte oviktigt, och gör att Sveriges försvarsförmåga tas på större allvar.

Robotsystemet Kustrobottbatteri 90 som kan nå mål långt ute till havs och skrotades år 2000 har återupplivats av Försvaret. Det har blivit möjlig efter att man bland annat samlat ihop delar från museum där vapnen förvarats, rapporterar Dagens Nyheter. De anses nu göra större nytta på Gotland än som utställningsobjekt.

– Vi tog reda på om vi kunde bygga ihop något som går att skjuta med. Ett antal bilar har funnits kvar. Vi har också tagit komponenter från upplagda robotbåtar och korvetter som hade samma robotsystem, säger flottiljamiral Thomas Engevall till DN.

Behöver bemannas

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) säger att beslutet är ”symboliskt, om än inte oviktigt”. Det krävs mer för att systemet ska bli operativt och det behöver bemannas, men även en liten styrka på Gotland är bättre än ingen alls, menar han.

– Det är en så kallad snubbeltrådsstyrka. Har man en militär förmåga på plats kan man slå tillbaka även om den blir nedkämpad ganska lätt. Men då kan man visa att man har blivit utsatt för angrepp och få hjälp utifrån. Det här är ett led i Sveriges strävan att bli tagen på större allvar när det gäller förmågan att försvara vårt territorium.

”Behärskar mycket av territoriet”

Västvärlden har följt Rysslands upprustning och fått bråttom med att rusta upp i Östersjön, det har gjort Gotland till en central punkt i den säkerhetspolitiska utvecklingen i området.

– Det här beslutet är nationellt, men också ett bidrag från Sveriges sida till den internationella försvarsförmågan i Östersjön efter Rysslands annektering av Krim och invasion av Ukraina. Innan det tog USA inte ens Östersjöområdet på allvar. Kan man gruppera den här typen av system på Gotland så behärskar man ganska mycket av territoriet på Östersjöns mitt, säger Mike Winnerstig.

”Sverige inte mål för Ryssland”

Han tror inte att Sverige i sig självt är ett mål för någon rysk aggression, men skulle kunna bli en bricka i spelet.

– Det finns en solidaritetsförklaring att vi inte ska stå passiva om ett annat nordiskt eller EU-land angrips. Vi har en säkerhetspolitik som bygger på internationellt samarbete även om vi inte är med i en militär allians. Jag tror inte att Sverige är ett primärt mål för Ryssland, men vi skulle ändå bli indragna i alla konflikter i Östersjöområdet som berör EU-länder. Och det är nästan alla i vårt närområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.