I sitt tal i morse betonade Barroso tydligt vikten av ett ökat samarbete mellan medlemsländerna i unionen, dels ekonomiskt men också politiskt. Barroso sa att EU bör röra sig mot en federation, något som förvånar Marie Granlund.
-Det är självklart jätteviktigt att Europas länder får ordning på sina ekonomier och det påverkar Sverige jättemycket. Men jag blir förvånad när Barroso väldigt tydligt talar om en federation av nationalstater, säger Granlund.
-Det är klart att euroländerna ska kunna välja en sådan väg men vi måste också bevaka tudelningen av EU. Hur ska man få ett EU som fungerar med de 17 som är med i euron och vi andra som inte är med, säger hon.
Nytt fördrag måste till
Barroso slår också fast i sitt tal att en tätare union kan förberedas nu men inte genomföras förrän ett nytt fördrag är på plats. Granlund delar den bedömningen.
-Fördraget måste ändras, det nuvarande medger inte den typ av samarbete som Barroso skissar, säger Granlund som samtidigt utesluter tanken att Sverige skulle kunna delta i ett sådant tätare samarbete.
Carl B Hamilton, FP:s ekonomiskpolitiske talesman, är besviken över Barrosos tal. Enligt Hamilton fokuserade han på fel frågor och undvek de viktiga ekonomiska frågorna.
-Han flyr in i framtiden genom att prata om långsiktiga frågor i stället för att ägna sig åt de akuta problemen, säger Hamilton.
Fel fokus
Både Hamilton och FP ser gärna mer federalism, men att nu börja tala om fördragsändringar löser ingenting för människor i Lissabon, Aten och Madrid, anser Hamilton.
Fördragsändringar i EU har en tendens att dra ut i åratal och stöter ofta på problem i parlament och folkomröstningar.
Om det blir en fördragsöversyn anser Hamilton att den borde lägga krut på att ta i problematiska frågor om demokratisk insyn, till exempel i den nya bankunion som också presenterades på onsdagen. ECB, som ska få en viktig övervakningsfunktion, är inte särskilt demokratisk, konstaterar han.