Många flyktingar saknar giltig dokumentation, de kan ha blivit av med sina papper på vägen eller så kan passens giltighet gått ut. De barn som fötts på flykt har ofta aldrig ens haft tillfälle att skaffa några identitetshandlingar.
Gränsmyndigheten Frontex larmar nu om att människosmugglare utvecklat en lukrativ marknad för stulna och förfalskade pass, framför allt syriska pass.
Passen säljs för flera tusen euro, tiotusentals kronor, till de flyktingar som vill in i Schengen. Efter att flyktingarna visat passen vid en gräns tar människosmugglarna ofta tillbaka dem, för att sälja dem vidare till nästa flyktinggrupp.
Syriska pass eftertraktade
De syriska passen säljs oftast till syrierna själva. Men de är också eftertraktade bland flyktingar från andra länder, på grund av syriernas goda möjligheter att få uppehållstillstånd i EU.
Den svenska polisen har märkt av både falska och missbrukade europeiska id-handlingar vid gränserna, och de bekräftar för SVT Nyheter att det bland annat rör det sig om falska pass från från länder där det råder konflikt.
– Man vill utge sig för att komma från ett land där det råder konflikt för att stärka en asylansökan. Det kan också vara falska dokument för att styrka en identitet som man egentligen har där man faktiskt inte har tillgång till äkta dokument, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.
”Mörkertalet enormt”
Vid gränspolisen finns specialutbildade dokumenttekniker som undersöker id-handlingar för att kunna identifiera förfalskningar.
– En del av förfalskningarna är så pass välgjorda att det krävs laboratorieundersökningar för att se att det är förfalskningar, berättar Patrik Engström.
Han säger att mörkertalet är enormt när det kommer till förekomsten av falska och felaktigt använda pass på rutten. Ett bidragande problem är att flyktingarna får felaktiga råd från människosmugglare om att göra sig av med passen.
– Det finns så otroligt mycket råd, anvisningar, hjälp och tips ute på nätet till människor på flykt. Många av de här råden är inte särskilt bra. De hjälper inte de enskilda flyktingarna i längden – utan stjälper. Att göra sig av med sin id-handling försvårar resan. Dessutom blir det svårare att faktiskt bevisa sin identitet och sitt asylskäl i en asylutredning, säger Patrik Engström.
Behöver visa pass flera gånger
- De som har kommit in i Schengenområdet kan röra sig fritt inom det, men flyktingar som tar vägen via Balkanrutten behöver visa pass flera gånger i Europa innan de kommer in i Schengen – först för att komma in i Grekland, sedan i Makedonien och Serbien som inte är med i varken Schengen eller EU.
- Därefter behöver pass visas upp i Kroatien, som är med i EU men inte Schengen, och till sist vid den slovenska gränsen, som också är schengengräns på Balkanrutten.