Redan nu har polisen stora problem att verkställa utvisningar. Drygt 3.000 asylsökande har hittills i år utvisats med hjälp av polis. Polisen har drygt 17.000 ärenden på sitt bord och av dem har drygt 12.000 gått under jorden.
Men det betyder inte att det finns 5.000 personer kvar som polisen kan utvisa, säger Patrik Engström:
– En stor del av de 5.000 ärendena går inte att verkställa. Det kan vara länder som inte tar emot dem, eller att personernas identitet inte kan fastställas. De 12.000 som gått under jorden är förstås ännu svårare.
Vad kommer att hända när ytterligare 50.000 utvisningsärenden lämnas över från Migrationsverket de närmaste åren?
– Det är en enorm utmaning. Det kommer att krävas en kraftig resursökning och en ändrad arbetsmetod. Vi behöver vara närmare Migrationsverket, vi behöver få ärendena tidigare. Samtidigt måste vi ha en balans mellan frivilligt återvändande – som lagstiftaren vill ha – och behovet av tvång, säger Patrik Engström.
Behöver göra fler kontroller
Utöver resursfrågan finns det också andra faktorer som spelar in, enligt Engström.
– Det handlar om hur mycket och var vi kan arbeta med yttre och inre utlänningskontroller, om hur tidigt vi går in med frihetsberövande förvar, hur kan vi arbeta mot arbetsgivare som anställer personer som vistas olovligen i landet. Där väntar vi på ny lagstiftning.
Han säger att den så kallade reva-debatten för några år sedan var skadlig för verksamheten och att polisledningen och polismyndigheten var dåliga på att kommunicera vad det handlade om.
– Vi behöver och ska göra inre utlänningskontroller. Lagstiftaren kräver det av oss. Men vi behöver bli bättre på att göra dem på rätt plats och rätt tid.
Risk för skuggsamhälle
Han ser en stor risk att om många som gått under jorden blir kvar i landet, så kommer de att hamna i ett så kallat skuggsamhälle.
– Där kan de inte räkna med rättsstatens stöd. Där finns människor som blir brottsoffer och människor som begår brott. Det vore en extremt olycklig utveckling.