Det blir inga soliga vinterdagar framöver, enligt SVT:s meteorolog. Foto: TT

Fortsatt grått och mulet januariväder

Uppdaterad
Publicerad

Vi går mot ljusare tider men i väderväg blir det mestadels mulet de närmaste dagarna.

– Grått väder är att vänta hela helgen i söder, och i Norrland kommer molnigheten att öka, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Ett vinterhögtryck ligger över Sverige just nu. Det innebär grått väder, låga moln och låga temperaturer.

– Vinterhögtryck kan bli väldigt långvariga. Högtrycket konserverar fuktig luft vid marken och deppiga tunga moln bildas. Men alla som vill ha vinter kommer att få det, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Till helgen blir det mestadels mulet i söder och i norr blir det allt gråare. Temperaturerna kommer att ligga kring noll- eller några minusgrader i söder. I norr blir det kallare med en temperatur på omkring 10 till 20 minusgrader, lokalt 30 minus.

– Det kommer blåsa lite mer. Grått väder är att vänta hela helgen i söder, och molnigheten kommer att öka i Norrland.

Hopp om vinterlandskap

Blir det tillräckligt molnigt kan det lindra kylan.

– Effekten blir som ett duntäcke och stänger in den lilla värmen som finns kvar. Då kan det gå från att vara 20 minus till 10 minus.

Hittills har vintern varit snöfattig på många håll. Men i nästa vecka närmar sig ett lågtryck västerifrån – något som kan föra med sig snö.

-  I söder ser temperaturen ut att ligga nära noll grader och det är osäkert hur mycket snö som lägger sig på marken. De som vill testa pulkan eller skidorna de fick i julklapp finns det åtminstone hopp om ett vinterlandskap.

Inte ovanligt

Prognosen för de närmaste dagarna är överhängande grå. En kanske undrar om vintern är ovanligt grå, men det är den inte, menar Nils Holmqvist.

– Nej, det är inte ovanligt grått. För att det ska bli soligt och klart måste det blåsa norrifrån, eller så ska det blåsa in över fjällen så att molnen fastnar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.