• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbil. Foto: TT

Grattis mamma – mycket har blivit bättre

Uppdaterad
Publicerad

Mors dag – ett kärt tillfälle att gratta alla mammor. Men när dagen infördes i Sverige för 99 år sedan så handlade det främst om att hylla ett kvinnoideal som troligtvis få av landets kvinnor hade uppskattat i dag.

Mycket har hänt – för mödrar och andra kvinnor– sedan dess.

Idén att fira mors dag har sitt ursprung i USA. I Sverige infördes dagen på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg år 1919, med syfte att hylla hemmafrun i en ny modern tid som grundades på kärnfamiljen.

Mor skulle enligt instruktionen firas med rara barn, blomsterkvast och ledighet från hushållsarbete – en uppgift som hon alla andra dagar förväntades ta sig an till hundra procent.

Den kvinna som hyllades levde således sitt liv i hemmet och tog främst hand om barn och man. Så här såg hennes tillvaro ut i Sverige år 1919:

Gift blev omyndig

När mors dag infördes var gifta kvinnor i Sverige inte myndiga. Alla ogifta kvinnor blev myndiga vid 21, men den som gifte sig fick inte bara en äkta make utan även en förmyndare.

En förändring kom till stånd först 1921, då alla kvinnor blev myndiga vid 21 års ålder – oavsett civilstatus.

En mor utan röst

Den lyckliga varma husmodern må ha trivts i sitt hem, men utanför väggarna hade hon inte mycket att säga till om innan år 1919. Samma år gick nämligen förslaget om kvinnlig rösträtt igenom i kammaren.

Det dröjde dock ytterligare två år innan det faktiskt hölls ett val där landets kvinnor kunde använda sin likvärdiga rösträtt för första gången.

Karriär och arbetsliv

Nej, här fanns inte lika mycket att välja på för dåtidens kvinnor som i dag. I de fall som kvinnan inte gifte sig och fick barn – eller råkade vara lantbrukarhustru – så var alternativen tämligen begränsade.

Exempelvis vissa pedagogiska samt omvårdande arbeten, och den växande industrialiseringen liksom företagande erbjöd kvinnor möjlighet till egen försörjning.

Rättigheter växer fram

Men så, vid 1925 utökades kvinnors möjligheter att få statliga tjänster. Först 1939 förbjöds arbetsgivare att avskeda kvinnor som gifte sig eller skaffade barn. Först 1927 fick kvinnor rätt att gå på statligt läroverk – det vill säga gymnasium.

Fakta: Så skulle mor firas

Så här såg det ut i det häfte med instruktioner om hur Mors dag skulle firas som gavs ut 1920:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Källa: Nordiska Museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.