Efter gripandet ifrågasätter Fredrik Laurin SVT säkerhetsrutiner. Foto: TT

Kritik mot SVT efter hantering av misstänkt säkerhetshot

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetare på SVT greps nyligen av polis efter ett larm om ett misstänkt farligt föremål på TV-huset, det rapporterar SR:s program Medierna. Det handlar om SVT-profilen Fredrik Laurin, som fick tillbringa flera timmar i arresten men släpptes efter att det stod klart att det rörde sig om ett missförstånd.

Incidenten inträffade den 20 september och allt började med ett larm om ett föremål som bedömdes kunna vara farligt. Föremålet som det larmades om var en påse tillhörande Fredrik Laurin, en av Sveriges mest profilerade och prisbelönta undersökande journalister. Den innehöll saker han hade lånat av en kollega och ville lämna tillbaka. 

Skämt som uppfattades som hot 

I påsen fanns ett lakan och ett örngott, samt en lapp med ett skämt som Fredrik Laurin hade lämnat till kollegan. Där stod det bland annat att “de här grejerna är tvättade i novitjok”. Novitjok är ett potent nervgift som har använts för att lönnmörda ryska regimkritiker utomlands.  

Påsen hittades dock av en annan medarbetare som “på goda grunder” uppfattade lappen som ett hot och larmade säkerhetsavdelningen, säger Hanna Dowling, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, till Medierna. 

Kritisk till SVT:s säkerhetsrutiner 

Sedan polisen kontaktats greps Fredrik Laurin i TV-huset och fick tillbringa flera timmar i arresten innan han släpptes efter beslut av åklagare. Han är kritisk till att SVT:s säkerhetsavdelning inte talade med honom innan polisen kopplades in. 

– Problemet är när säkerhetsavdelningen identifierar mig och förstår att det är jag – de vet vem jag är och känner mig personligen – att man då kallar på polisen och detta slutar med fem timmars frihetsberövande för en medarbetare, det har jag problem med, säger han i SR:s Medierna.  

Det finns även en allvarlig aspekt kring källskyddet säger han till SVT Nyheter, då gripandet skedde på hans arbetsplats och polisen i samband med det beslagtog hans dator, arbetsmobil och anteckningsblock.

– Men efter att jag uppmärksammade dem på det hanterade polisen det hela mycket professionellt och inget källskydd röjdes överhuvudtaget, säger han. 

Agerade enligt rutiner 

SVT tillbakavisar kritiken och menar att incidenten hanterades enligt SVT:s säkerhetsrutiner.

– Vi hanterade detta ärende precis som vi gör i alla lägen då vi uppfattar ett hot mot SVT:s verksamhet, som även är ett skyddsobjekt – oavsett om det är en medarbetare eller inte. Då är våra rutiner att kontakta polisen, säger Christina Boman, säkerhetschef på SVT.  

Fredrik Laurin menar att en intern utredning av händelsen är nödvändig så att det inte händer en annan medarbetare.

Med tanke på säkerhetsläget vi befinner oss i, tycker du att ditt skämt var lämpligt? 

– Det var inget skämt, utan en privat kommunikation som handlade om den allmänna debatten kring public service. Det här har inte med säkerhetshotet mot SVT att göra, säger Fredrik Laurin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.