Lundin Petroleum bildades ur Lundin Oil som 1997–2003 bedrev verksamhet i dåvarande södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Tusentals människor dödades, byar brändes och befolkningen fördrevs.
Riksåklagaren behöver ha tillstånd av regeringen för att väcka åtal när det gäller brott som begåtts utomlands av utländska medborgare. I detta fall finns misstankar mot en svensk medborgare och en schweizisk medborgare.
Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar en process på grund av de allvarliga anklagelserna.
– Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige, säger Morgan Johansson.
Livstids fängelse
Lundin Petroleum har anklagats för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro. Bland annat hävdas det att regeringsstyrkor använde infrastruktur som företaget byggt för attacker som drabbade civilbefolkningen i stor skala.
Straffet för grovt folkrättsbrott kan leda till livstids fängelse. Men om och när åtal kommer att väckas i fallet med Lundin Petroleum är fortfarande oklart.
Förundersökning i slutskedet
Ordföranden och vd:n är sedan 2016 delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i ett område som i dag tillhör Sydsudan. Förundersökningen inleddes 2010 och ett 50-tal målsäganden i Sudan har identifierats.
Åklagaren Henrik Attorp säger att han är i förundersökningens slutskede. Han har ännu inte skickat ut slutdelgivningen till de misstänkta, vilket måste göras innan åtal får väckas.
– Men utredningsläget är gott, säger Henrik Attorp.
-Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare, säger Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson.