Foto: TT

Efter krisande vattennivåer förra sommaren – bra utgångsläge i år

Publicerad

Årets sommarsäsong har fått en torr inledning. Men hittills ser risken liten ut för en upprepning av förra sommaren – då det var krisande grundvattennivåer.

– Vi har ett gott utgångsläge, säger grundvattengeologen Bo Thunholm.

Förra sommaren nåddes historiska bottenrekord gällande grundvattennivåerna i Sverige. I vissa kommuner infördes bevattningsförbud för att spara på de dyrbara dropparna.

Senast Sverige hade ställts inför liknande krisande nivåer var i mitten av 1970-talet.

– Vi hade haft en period med nederbördsunderskott i flera år. Främst i östra delarna av Götaland och Svealand. Men situationen har gradvis blivit bättre, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Bra utgångsläge i sommar

Enligt honom har regnet under hösten och de rikliga snömängderna i vintras gjort att grundvattentillgången i stället har ett bra utgångsläge inför årets sommarmånader.

– Vi har fått en väldigt kraftig påfyllning i samband med snösmältningen, säger Thunholm.

– Vi kan inte säga hur det blir senare i sommar, men trots det så är vår bedömning att grundvattennivån är förhållandevis normal.

Däremot finns det fortfarande områden som kan få problem, berättar Thunholm.

– Framför allt i kustnära områden och på Gotland. Det beror dels på att de har dålig magasinering av grundvatten, men också för att fler är i dessa områden under sommaren.

Kan ändå krisa för vissa

Vattenbrist kan också uppstå för personer som har egen brunn eller där gränsen tidigare krisat. Men enligt Thunholm är det inget som SGU i dagsläget ser som uppenbara problem.

Vad finns att lära av förra sommaren?

– Den situationen vi hade förra sommaren har generellt bidragit till ökad medvetenhet. Planeringen har också blivit bättre både från länen och kommunerna, säger Bo Thunholm.

Enligt honom är planering ett krav för att vattenförsörjningen ska fungera i landet, trots att Sverige använder en väldigt liten del av allt grundvatten som bildas. Ungefär hälften av allt kommunalt vatten är grundvatten, resten är ytvatten från sjöar eller vattendrag.

Kan vi räkna med att det krisar igen?

– Förr eller senare får man räkna med det. Men hur lång tid det tar är väldigt svårt att säga, eller snarare omöjligt, säger geologen Bo Thunholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.