-Det är ett beslut jag fattat utifrån att jag verkligen tror att vi måste försöka få de feministiska frågorna högre upp på dagordningen, sade Gudrun Schyman vid en presskonferens.
Gudrun Schyman meddelade också att hon inte tänker lämna sin riksdags- plats, trots partikamraternas krav.
Om Schyman nu tänker starta ett feministiskt parti är ännu oklart.
-Man kan aldrig hindra någon att lämna ett parti, men det är ynkligt att hon inte lämnar riksdagsplatsen, sade Pedersen.
Ohly beklagar
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly beklagade vid ett besök i Göteborg sin företrädares avgång.
-Det är naturligtvis beklagligt. Det är många vänsterpartister som kommer att bli besvikna, särskilt som vi tycker att vi bedriver den bästa feministiska politiken. Det är ologiskt att man lämnar det parti som i verkligheten förändrar så att kvinnors villkor blir bättre, säger Ohly till TT.
Även han anser att Schyman bör lämna sin riksdagsplats.
-Jag förutsätter att hon lämnar riksdagsplatsen. Är man invald för ett parti ska man lämna alla förtroendeuppdrag när man lämnar partiet, säger Lars Ohly.
Feministisk plattform
”Jag förutsätter att Gudrun nu ställer sin riksdagsplats till partiets förfogande”, skriver vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus i ett pressmeddelande. Även hon beklagar att Schyman lämnar partiet.
”Gudrun har betytt mycket för att lyfta partiets feministiska profil, men vår jämställdhetspolitik står inte och faller med en person. Vårt feministiska arbete vilar på medlemmarnas och alla våra förtroendevaldas engagemang, och det kommer givetvis inte ändras på grund av ett avhopp.”
Schyman har använt sin riksdagsplats för att bygga upp en egen feministisk plattform.
Enligt flera vänsterpartister som Dagens Nyheter talat med har frågan bara varit när, inte om, Schyman skall lämna för att på allvar satsa på att bygga upp ett eget kvinnoparti.
Ledde partiet i tio år
Gudrun Schyman var ordförande för vänsterpartiet i tio år innan hon avgick i början av 2003, ett år i förtid. Hon hade då fått hård kritik, både inifrån och utifrån partiet, för sina skatteaffärer.
Schymans yrkade avdrag för resor, hotellkostnader, taxifärder och annat som
antingen vänsterpartiet eller riksdagen redan hade betalat för blev ett fall för Ekobrottsmyndigheten, men det blev aldrig någon rättegång. I stället accepterade Schyman ett strafföreläggande, fick dagsböter och blev upptaxerad.
Även några år tidigare stormade det kring Gudrun Schyman när hennes alkoholmissbruk blev känt. Många trodde kanske då att det var slutet på den politiska karriären, men hon lyckades arbeta sig igenom både behandling och återfall och gjorde ny entré på den politiska scenen.
Hon var en annan slags v-ledare än sina föregångare. Hon ville vara ”kvinna, mamma, älskarinna och partiledare – ungefär i den ordningen”, som hon sade i ett tal. Dessutom ville hon få göra roliga saker, som att gå på premiärer och delta i tävlingsprogram på tv.
Under Gudrun Schymans tid som partiledare lockades många nya väljare till partiet. Från att tidigare ha varit ett 4-procentsparti fick partiet 12 procent av rösterna i riksdagsvalet 1998.
Men Gudrun Schyman själv var mer populär än sitt parti. Flera gånger hamnade hon på andra plats i opinionsundersökningen om Sveriges mest beundrade kvinnor. Just bakom drottning Silvia.
-TT