• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

LISTA: Här är partiernas besked

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) misslyckats med sina sonderingsuppdrag prövades M-ledaren skarpt i riksdagen på onsdagen. SVT Nyheter reder ut hur alla partier röstade i omröstningen.

De röstade ja

  • Moderaterna: Partiet röstar för sin egen kandidat.
  • Kristdemokraterna: KD har tackat ja till att ingå i regering tillsammans med M.
  • Sverigedemokraterna: ”Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande.”
Regeringsbildning

= 154 mandat – alla ledamöter följde partilinjen.

De röstade nej

  • Centerpartiet: ”Det handlar främst inte om Ulf Kristersson eller om Alliansen, utan det här handlar om att vi inte vill ge SD en maktposition.”
  • Liberalerna: ”Just i det här upplägget riskerar SD att få betydande politisk makt i Sverige och det säger vi nej till.”
  • Socialdemokraterna: ”En utpräglad konservativ regering som är beroende av stöd från SD är ett hot mot sammanhållningen i Sverige.”
  • Miljöpartiet: Vill att Annie Lööf (C) får ett sonderingsuppdrag från talmannen.
  • Vänsterpartiet: Vill se Lövfen som statsminister.

= 195 mandat – alla ledamöter följde partilinjen.

Då blir det extraval

Om talmannens förslag till statsminister röstas ned fyra gånger i riksdagen blir det nyval, eller extraval.

Det här är första gången i denna regeringsbildning som en statsministerkandidat prövas i riksdagen, bortsett från när Stefan Löfven blev avsatt, då i egenskap av statsminister för den förra regeringen.

Nu återstår alltså tre omröstningar innan det blir extraval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet