Den 1 december införs vaccinbevis, även kallat vaccinpass, i Sverige – här är allt du behöver veta. Foto: Stina Stjernkvist / TT & Janerik Henriksson / TT

Guide: Så fungerar vaccinationsbeviset

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 december ska vaccinationsbevis användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Alla över 18 år kommer att behöva visa upp beviset om arrangören kräver det. Arrangören har rätt att neka tillträde till den som vägrar.

Kan utökas från 12 januari

Från och med den 12 januari kan det bli aktuellt med vaccinbevis på restauranger och i verksamheter med stor trängsel.

När och om det blir så är upp till Folkhälsomyndigheten, enligt regeringen som den 5 januari gav myndigheten möjlighet att införa föreskrifter om att vaccinbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik.

Vaccinationsbevis får dock inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter.

Hur får jag det?

Börja med att vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret. Då kan du logga in med e-legitimation på covidbevis.se. Om du inte har en e-legitimation kan du läsa om hur du skaffar en e-legitimation här, eller skriva ut fylla i och posta denna blankett. Beviset skickas sedan till din folkbokföringsadress.

Efter inloggning med e-legitimation är det möjligt att hämta, skriva ut eller spara beviset. Det skickas även automatiskt till din digitala brevlåda. Om du inte har en sådan kan du skaffa en digital brevlåda här.

Kostar det?

Nej, vaccinationsbeviset är gratis. Det är även gratis att vaccinera sig. 

Räcker en dos?

För ett giltigt bevis krävs två doser.

Hur fungerar det?

Vaccinationsbeviset har en QR-kod som när den skannas bekräftar att du har vaccinerat dig mot covid-19. Intyget med QR-koden kan fås både digitalt och på papper. 

Vilka uppgifter finns på det?

I vaccinationsbeviset står namn, födelsedatum, utfärdandedatum, i vilket medlemsland vaccinationen utförts, vilket vaccin och hur många doser man tagit samt hur länge beviset är giltigt.  

Spelar det någon roll vilket vaccin jag tagit?

Nej. Vaccinationsbeviset gäller för alla vaccin mot covid-19 som har godkänts av EU.

Hur länge gäller det?

Om vaccinationsbeviset har utfärdats mellan 1 juli – 30 september 2021 är det giltigt i 90 dagar. 

Om beviset har utfärdats 1 oktober-31 december 2021 är det giltigt i 180 dagar. 

Du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis på covidbevis.se

Går det att få utan svenskt personnummer?

Just nu är det inte möjligt att få ett vaccinationsbevis för dig som saknar ett svenskt personnummer och fått din vaccination registrerad på reservnummer. Men E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att lösa det senast till årsskiftet 2021-2022. 

Om du har ett svenskt personnummer men har fått din vaccination registrerad på reservnummer eller samordningsnummer kan du vända dig till din vaccinatör och be dem registrera vaccinationen på ditt personnummer istället. 

Om du är vaccinerad i Sverige, men har samordningsnummer och saknar folkbokföringsadress ska den här särskilda blanketten användas. Beviset skickas sedan till ett ombud och du får en avisering från PostNord när det är möjligt att hämta ut brevet.

Var kommer det att krävas vaccinbevis?

På allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Men arrangörerna kan välja en annan väg än att kontrollera besökarnas vaccinationsbevis, nämligen att införa olika typer av begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.

Deltagarna ska då ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max 8 personer, och sällskap kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till varandra, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer det införas krav på vaccinbevis på fler ställen?

Regeringen meddelade på en pressträff den 7 december att vaccinbevis kan komma att införas även på till exempel gym, restauranger och krogar. Men det kommer i så fall att ske först i steg två av tre i regeringens plan för coronaåtgärder.

Hur kommer arrangörerna att göra?

Konsertarrangörer förbereder sig nu enligt Svensk Live för att vid inpasseringen till konserter kontrollera qr-koden i vaccinationsbeviset plus eventuellt legitimation. På sin hemsida länkar man till en app som Myndigheten för digital förvaltning (Digg) tagit fram för att verifiera äktheten i uppvisade bevis, genom att scanna qr-koden. 

Filmstaden har meddelat att alla över 18 år måste visa ett giltigt covidpass tillsammans med legitimation i salonger med 100 platser eller fler. 

Även i sportvärlden är det liknande krav. Exempelvis kräver hockeyligan SHL, Svenska handbollsförbundet och Svenska basketligan uppvisning av covidbevis för inträde på arrangemang med fler än 100 i publiken. SHL och handbollsförbundet skriver även explicit att legitimation kommer att behöva uppvisas.

Vem kontrollerar att arrangörerna sköter sig?

Länsstyrelserna ansvarar för att kontrollera att det nya regelverket följs. Deras enheter för pandemitillsyn har beredskap för att starta en mer operativ tillsyn igen. 

Vad händer med arrangörer som inte följer reglerna?

Föreskrifterna för detta är inte klara ännu, men om det blir som vid den tidigare tillsynen enligt covid-19-lagen kommer länsstyrelserna att ha möjlighet att ställa tvingande krav på en arrangör som inte sköter sig och förena kravet med ett hot om vite, som kan utdömas om arrangören inte följer kravet. 

Finns det någon risk för förfalskningar?

Enligt E-hälsomyndigheten kan den risken öka när antalet vaccinbevis som hämtas ut blir fler, men hittills anser inte myndigheten att förfalskningar har varit ett problem i Sverige. Frågan följs kontinuerligt i samarbete med andra myndigheter, även inom EU.

Hur ska jag göra om jag inte kan vaccinera mig?

Om du har medicinska skäl för att inte vaccinera dig går det bra att visa upp ett läkarintyg i stället för vaccinbevis.

Gäller även ett negativt covidtest?

Nej, negativt test eller genomgången sjukdom ger inte tillträde till evenemang som kräver vaccinationsbevis.

Källa: E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.