I onsdags kom beskedet: Sverige går i Norges och Danmarks fotspår och inför vaccinationsbevis för evenemang inomhus med fler än 100 personer. Avsikten är att beviset ska gälla från och med den 1 december, och omfatta alla över 18 år.
Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna.
– Enligt förslaget är det vaccinationsbevis som gäller, eftersom vaccin skyddar mot svår sjukdom, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i ett mejl till SVT.
Här införs vaccinkrav
Vaccinpassen kan införas vid större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, konserter, tivolin och marknader. Även mässor och demonstrationer berörs.
Men vilka andra arrangemang omfattas av de restriktioner som träder i kraft i december? Här är Hallengrens svar:
Bio
Omfattas av förslaget om covidpass.
Butiker, gym, museer och sportanläggningar
Omfattas ej av förslaget.
Gallerior, bibliotek, museer och andra offentliga lokaler
Omfattas ej av förslaget.
– Museernas grundverksamhet har ett eget regelverk och kommer inte att beröras av den förordningsändring som regeringen avser att göra, svarar Hallengren.
Privata fester
Omfattas ej av förslaget.
Kyrkor
Omfattas av förslaget.
Myndigheten till stöd för trossamfund har tidigare framfört kritik mot vaccinpass. Framför allt för att det hindrar kravet på anonymitet – vilket är viktigt för religionsfriheten – samt att individer som av något skäl inte kan uppvisa covidpass riskerar att utestängs. Hur ser du på den kritiken?
– Jag kan förstå oron som trossamfunden känner. Men syftet med förslaget är att förhindra att ovaccinerade samlas i större grupper och riskera att drabbas av svår sjukdom och död, svarar Hallengren.
Om en kyrka eller annat trossamfund vill ta in ovaccinerade så kommer de kunna göra det utan restriktioner om antalet deltagare är mindre än 100 per tillfälle, fortsätter hon.
– Om de följer FHM:s kommande föreskrifter om avstånd med mera kommer de att kunna ta in fler än 100 personer. De kommer också att kunna ta in fler än 100 personer om de istället väljer att besökarna ska visa vaccinationspass.
Krogar, restauranger och kaféer
Omfattas ej av förslaget.
Föreläsningar till exempel på universitet
En föreläsning eller seminarium som är öppen för allmänheten är en allmän sammankomst. Men ordinarie undervisning omfattas ej av förslaget, enligt Hallengren.
Badhus/badanläggning
Omfattas ej av förslaget.
Fler restriktioner vid ökad smitta
Den grupp personer i Sverige som inte kan vaccinera sig av till exempel hälsoskäl kan ta till andra lösningar för att delta på de evenemang som kräver vaccinationspass, förklarar Hallengren
– Det finns ett litet antal där vården bedömer att det är olämpligt med vaccination. De kommer att ha möjlighet att delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ändå, förutsatt att ett läkarintyg kan visas upp för att styrka detta, enligt förslaget.
Folkhälsomyndigheten kommer dessutom att ta fram föreskrifter för vad som ska gälla vid sammankomster där arrangören inte använder sig av vaccinationsbevis. Exempel på begränsningar som då kan komma att gälla är regler om max antal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.
Parallellt med att dessa föreskrifter skissar myndigheten på nya restriktioner för ett läge där smittkurvorna sticker iväg brant uppåt. I steg två kan också restauranger, gym och museer omfattas. Även hemarbete kan återinföras, enligt uppgift till TT.