Regeringen och Folkhälsomyndigheten har precis gett besked om att vaccinationsbevis kan införas för idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. För de verksamheter som inte vill införa vaccinationsbevis, kommer särskilda regler att gälla så att människor ändå kan hålla avstånd när vaccinerade och ovaccinerade möts.
Parallellt med att dessa föreskrifter, skissar FHM på restriktioner för ett eventuellt steg två, ett förvärrat läge där smittspridningen ökar mycket snabbt, så som har skett i andra länder med liknande vaccinationsgrad som Sverige, till exempel Österrike.
En rekommendation som då relativt lätt kan återinföras är uppmaningen att jobba hemifrån, om det går.
Vaccinpass på krogen
Diskussioner pågår även om att införa vaccinationsbevis för restauranger och att samtidigt återinföra restriktioner. I ett läge med mycket hög smittspridning kan det behövas regler även om det enbart är vaccinerade som släpps in, så att det går att hålla avstånd.
Enligt uppgift till TT handlar det bland annat om att restauranggästerna måste sitta ner i lokalen och att det inte ska vara tillåtet att hänga i baren. Det kan också bli regler för hur stort avstånd det måste vara mellan borden, men troligen inte nya begränsningar av öppettiderna.
Även museer, gym och andra verksamheter kan få motsvarande krav på sig om smittläget förvärras och FHM anser att steg två behövs för restriktioner. Däremot ser det just nu inte ut som att butiker kommer att omfattas.
I vilket läge det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis för restauranger och museer vill inte statsepidemiolog Anders Tegnell svara på i nuläget.
– Vi vet inte hur långt bort det är, vi hoppas att vi inte ska behöva komma dit, säger han på dagens pressträff.
Tegnell: Måste vara förberedda på ökad smittspridning
För att steg två ska bli aktuellt måste dock smittspridningen öka mer än vad den gör i dagsläget.
Orsakerna bakom att smittspridningen i Sverige inte har ökat lika mycket som i våra grannländer är svår att veta, konstaterat Anders Tegnell. Han konstaterar att det kan handla om en fördröjning men att den i så fall är betydligt längre än förra hösten, då det handlade om några veckor.
Måste vi vara förberedda på en liknande utveckling som i våra grannländer?
– Vi kanske inte ska räkna med det, men förberedda måste vi vara.