I tisdags stod det klart att regeringen vill införa betydligt hårdare asylregler för att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Det handlar bland annat om tidsbegränsade uppehållstillstånd och kraftigt begränsad anhöriginvandring. Något som får stora konsekvenser för många asylsökande som nu känner sig lurade. Att regeringen nu föreslår de nya reglerna är ett misslyckande enligt Gustav Fridolin.
– Det är ett misslyckande för världen som inte lyckats stoppa kriget. Det är ett misslyckande för EU som inte klarat att samla sig. Och det är ett misslyckande för oss som inte lyckats upprätthålla en majoritet för att Sverige ska ha en mer human flyktingpolitik än det de internationella förpliktelserna kräver av oss, säger han.
Fel men nödvändigt
Trots att Gustav Fridolin beklagar de nya reglerna menar han ändå att de var nödvändiga.
– Jag tycker att det är fel. Men vi måste fatta tuffa beslut.
Om du tycker det är fel, varför genomför du då den här politiken?
– Även om Miljöpartiet hade fått bestämma självt hade vi varit tvungna att fatta tuffa beslut i den här situationen. Det här är mer långtgående än vad Miljöpartiet hade kunnat ställa upp på om det inte varit så att alternativet varit ännu mycket hårdare mot flyktingarna, säger Fridolin.
Nya regler en chock för många
För många asylsökande kom regeringens förslag till nya asylregler som en chock i veckan. Många känner sig lurade. Men det håller inte Gustav Fridolin med om.
– Nej, Sverige har stått upp och visat att det finns en annan väg. Det här hade inte varit några problem att klara av om hela EU hade varit med och tagit ansvar.
Att regeringens nya regler kommer gälla även de som kommit till Sverige hittills har fått hård kritik. Inte minst från de egna leden inom Miljöpartiet.
– Det här är mer långtgående än jag skulle vilja. Men om det skulle hjälpa att jag stövlade ut från mitt regeringsrum i eftermiddag så hade jag inte haft några problem att göra det. Men problemet är att alternativet, som bland andra Moderaterna står för där gränserna skulle stängas helt, är sämre. Även om det skulle vara bättre för Miljöpartiet och mitt samvete.
”Fruktansvärd utveckling”
SVT:s Agenda har träffat Mohammed Abu Hilal på ett asylboende i Farsta. Han hade hoppats få åteförenas med sin fru och två barn som är kvar i Syrien. Nu har han bestämt sig för att återvända till familjen. Trots kriget. Gustav Fridolin är märkbart tagen när han svarar på frågan om vad han tycker att Mohammed ska göra.
– Med tanke på det han beskriver kan jag inte beskriva det på något annat sätt än att det är en fruktansvärd utveckling. Det är sorgligt. Jag kan inte ljuga om det. Jag kan inte försvara delar av det här. Jag kan bara försvara det därför att jag vet att alternativet hade varit en ännu värre flyktingpolitik för ännu fler flyktingar, säger han.
M: Kommer inte räcka
Efter att Gustav Fridolin intervjuats ensam i Agenda-studion bjöds också Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson in i studion för en diskussion med Gustav Fridolin. Moderaternas linje är att regeringsförslagen inte kommer att räcka. Partiet vill bland annat införa direktavvisningar till annat EU-land.
– Det är uppenbart att vi behöver en paus i mottagandet under en tillfällig period. Jag har lite svårt att förstå att det skulle vara någon principiell skillnad mellan det Miljöpartiet presenterar tillsammans med Socialdemokraterna och det vi säger, menar Svantesson.
”Skulle inte följa asylrätten”
Moderaterna oroas över att regeringens förslag inte kommer få den effekt som M hoppas på. Gustav Fridolin tror att vilka åtgärder regeringen än hade presenterat så hade Moderaterna inte tyckt att det är nog.
– Problemet med Moderaternas förslag är att Sverige då inte skulle följa asylrätten. Jag tror att det verkligen är att leka med elden i det här läget. Om resten av världen skulle se att inte ens Sverige står upp för de internationella förpliktelserna. Då tror jag inte vi skulle ha någon asylrätt längre, säger han.
– Vi strider inte mot asylrätten i det här förslaget. Lika lite som era id-kontroller skulle göra det. Det vi säger är att nu, under en kort period framöver, behöver man söka asyl i ett annat EU-land. Med vårt förslag får man en paus. Och det är det viktiga för att man sedan ska kunna följa allt det vi behöver göra, säger Elisabeth Svantesson.
”Vi tänker värna asylrätten”
På frågan om Miljöpartiet kan tänka sig att medverka till ännu hårdare regler, om flyktingströmmen till Sverige inte minskar tillräckligt mycket, säger Fridolin nej.
– Nu har vi lagt fram en politik som bygger på att Sverige lägger sig på lägsta-nivån i de internationella förpliktelserna. Då är det väldigt svårt att säga att vi ska lägga oss under. Vi tänker värna asylrätten. Vi är inte beredda att göra sådant som kränker asylrätten, säger Gustav Fridolin.