Leif GW Persson, professor i kriminologi. Foto: SVT

GW: Leta efter Palmemördaren bland polis och militär

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att Olof Palmes mördare är vid liv och befinner sig i Sverige. Mordet kommer att klaras upp, sa han i kvällens Aktuellt.

– Det måste man tro om man håller på med sådant här. Det kallas för att gilla läget.

Mordvapnet, en Magnum 357,  ses som nyckeln på det som kommer att fälla gärningsmannen, men revolvern var vanlig och har ännu inte hittats.

Palmemordet 30 år

– Man hade inget centralt vapenregister på den tiden, men enligt de undersökningar man gjort så fanns det ungefär kring 5.000 sådana där revolvrar som folk hade licens på. Och så fanns det ett antal på den illegala marknaden. Av de licensgivna har man kollat ungefär 1.000, säger Leif GW Persson.

”En arbetsdag per revolver”

Att i dag försöka gå genom alla de övriga 80 procent av potentiella mordvapen är dock inte aktuellt.

–En arbetsdag per revolver, men nuvarande resurs kan du släppa den tanken. Det skulle kräva ett antal kriminaltekniker på heltid, säger Leif GW Persson.

Han säger att han tror att mordvapnet finns kvar och att mördaren finns i Sverige.

– Jag har en idé om att den här gärningsmannen har en personligt starka motiv till att döda Olof Palme. För honom har revolvern ett starkt symbolvärde och det talar för att han skulle behålla den.

”Person som haft information”

Mördaren skulle kunna vara i 70-årsåldern i dag och Leif GW Persson tror att gärningsmannen ska eftersökas bland poliser och militärer. Han utesluter inte heller att det kan vara flera gärningsmän.

– Jag är inte så svag för slumpen, så jag tror att det här är en person som har haft information om att Palme ska ut själv på den där kvällen. Normalt gick han inte omkring själv på stan ensam, speciellt inte en fredag efter löning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palmemordet 30 år

Mer i ämnet