Kvällens Veckans brott i SVT avhandlar gängkriminaliteten i förorten med fokus på den senaste tidens eskalerande våld i Stockholms förorter. Bara i år har Stockholm haft 26 skjutningar med sex döda och tolv skadade. En siffra som ifall det fortsätter i denna takt kommer att gravt överskrida genomsnittet på 28 gängrelaterade dödskjutningar i hela landet över hela året, spår kriminologiprofessor Leif GW Persson. Han ställer sig tveksam till hur polisen ska kunna återta kontrollen och förtroendet i förorterna, eftersom de har svårt att rekrytera poliser.
– De behöver folk. Det är en problematisk och sorgsam situation. Men benägenheten att jobba i de här utsatta områdena är varierande för att uttrycka sig milt, säger GW Persson.
Polisen i Stockholm har definierat ett par olika utsatta områden där de vill öka sin närvaro efter problem med gängkriminalitet och våldsbrott. Bland dessa finns norra Botkyrka med Fittja, Hallunda och Alby i södra Stockholm och Järva, Rinkeby och Tensta i nordvästra Stockholm och vissa delar av Södertälje.
Krävs särskilda poliser
GW Persson anser att det saknas övergripande långsiktiga insatser för att komma tillrätta med problematiken, men också att det krävs särskilda poliser för att ta hand om akuta situationer, som de upplopp som uppstod i Rinkeby i februari där polisen kritiserades för att de drog sig undan efter att ha drabbats av stenkastning. Hans förslag är att kommendera in särskilda insatsstyrkan eller piketen.
– Det krävs en speciell typ av poliser med kolossal skärpa för insatser av typen som gick helt snett i Rinkeby för en tid sedan. Poliserna kan inte bara stå och vänta tills de lugnat ned sig. Vi har insatsstyrka och piketer där det inte saknas god vilja. Dessutom finns de bara ett stenkast därifrån så det är väl inte mer än att skicka in dem för då blir det andra bullar, det lovar jag att försäkra. Och det är inte direkt så att de går på knäna för att de har för mycket att göra direkt.
Läs mer: Polis: ”Outbildade patruller” vid Rinkebyupplopp
Han ställer sig försiktigt positiv till förebyggande insatser som att polisen ökar sin närvaro i området, snackar med boende och gör besök i skolan, men efterlyser hårdare insatser för att gripa folk.
– Det är väl bra att visa flaggen så att folk känner sig trygga men det är viktigt att man lägger vantarna på de här personerna och griper folk. De som kommer till skolan och lyssnar är inte direkt kärnan av problemet. De går inte i skolan utan är fullt upptagna med kriminalitet.