Hackerligan åtalas för enorm dataintrångshärva

Uppdaterad
Publicerad

En hackerliga på åtta personer har i dag åtalats i en av de största dataintrångshärvor i svensk historia. SVT Nyheter erfar att hundratals miljoner har stulits från hundratals företag, myndigheter och kommuner.

SVT Nyheter kunde i förra veckan avslöja hur 600-700 företag, myndigheter och kommuner har hackats av en liga i något som är en Sveriges största dataintrångshärvor någonsin. Nu har åtalet, som gäller bland annat grovt bedrägeri och grovt dataintrång, lämnats in till Malmö tingsrätt.

– Bedrägeribrotten har föregåtts av dataintrång. Man har kommit in i systemen hos mottagarna och där har man exempelvis kunnat gå direkt in och ändrat bankgironummer i ekonomisystem. Så att pengar till exempelvis leverantörer har gått till fel mottagare, sa kammaråklagare Helena Ljunggren, under en pressträff på måndagen.

Jättelik dataintrångshärva

Stora summor

Bland de drabbade finns Sverigedemokraterna, Malmö Stad, ABB, Kriminalvården, Swedbank, NCC, Ikano bank, Resurs bank och varuhuset Gekås i Ullared. Flera av de drabbade innehar så kallad skyddsvärd information, men dessa företag och myndigheter har plockats bort ur åtalet, enligt SVT:s källor.´

Många flera företag och myndigheter såsom Lunds universitet, SJ och Lantmännen ska ha drabbats, enligt SVT Nyheters källor, men är inte målsägande i åtalet. Åtalet är begränsat till ett 60-tal målsägande – men ytterligare flera hundra är drabbade. Enligt åtalet har hackerligan kommit över 40 miljoner kronor – men eftersom många drabbade företag inte är med rör det sig om långt större summor, efter vad SVT Nyheter erfar.

– Vi har gjort ett urval, annars hade vi drunknat i utredningen.Vi har valt dem vi bedömt som allvarligast, sett till belopp och bevisning. Vi har också valt dem där vi tror att vi har störst möjlighet att nå framgång, säger Helena Ljunggren om urvalet.

LÄS MER: SD:s innersta krets drabbat i historiskt dataintrång

Kända kriminella

De åtalade är kända kriminella från Sverige och Polen, men alla är bosatta i Sverige. En 38-åring bosatt i södra Sverige pekas ut som huvudperson och sitter häktad, åtalad för 60 åtalspunkter.

Företaget Cygate som levererar IT-lösningar till ett stort antal företag och myndigheter, bland annat Polismyndigheten, är ett av de företagen som drabbats.

– Vi har blivit utsatta för både bedrägeriförsök och dataintrång, vi undersökte detta omgående och fattade misstankar, säger Eva-Lotta Jonsvik marknadsdirektör på Cygate, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Fyra frågor till experten

”Vi är förvånade”

Intrånget har dock inte lyckats eller fått några konsekvenser, menar Jonsvik.

– Det känns tråkigt att den här typen av bedrägerier ens existerar, men jag känner mig väldigt lugn och trygg med att vi har agerat på det sätt vi gjort.

SJ är ett av företagen om drabbats men inte är med i åtalet.

”Vi (SJ) är inte målsägande och är själva förvånade över att vi förekommer i den här rapporteringen. Vi kommer att ta del av förundersökningen så snart den blir offentlig”, skriver Annie Edwards, presskommunikatör på SJ i ett mejl till SVT Nyheter.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Åtalets omfattning

* 26 åtalspunkter av grovt dataintrång

* 26 åtalspunkter av försök till grovt dataintrång

* 16 åtalspunkter av grovt bedrägeri

* 17 åtalspunkter av försök till grovt bedrägeri

* 1 åtalspunkt av grovt häleri

* 3 åtalspunkter av grovt penningtvättbrott

* 3 åtalspunkter av urkundsförfalskning varav 2 grova brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet