Hälften av alla svenskar anser sig ha otillräckliga digitala kunskaper

Publicerad

Behovet av digitala vardagsfärdigheter har ökat stort under coronakrisen. En ny Sifo-undersökning visar att 49 procent av svenskarna har känt under det senaste året att de har otillräckliga digitala kunskaper utifrån de krav som ställs idag – såväl på arbetsmarknaden som privat.

Att många äldre känner sig osäkra i den digitala världen är känt sedan tidigare och det konstaterar även denna nya Sifo-undersökning som Arbetsförmedlingen har beställt. Men även många yngre upplever att deras digitala färdigheter inte räcker till – närmare bestämt 37 procent i åldersgruppen 18-34 år.

– Omvandlingen till följd av ny teknik och digitalisering går väldigt snabbt och har påskyndats av krisen. Det gör att även unga kan känna sig osäkra. Många yrken kommer att förändras och då behöver man skaffa sig nya kunskaper för det yrke man har valt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Coronapandemin

Krävs kompetensutbildning

I en rapport från World Economic Forum (WEF) i oktober svarade 94 procent av företagsledarna att de förväntar sig att de anställda kommer att behöva nya färdigheter på jobbet. Sedan den 7 december har Arbetsförmedlingen ändrat sitt system så att alla arbetssökande i Sverige löpande uppmanas att ta kurser i digitala färdigheter.

Det kan verkligen hjälpa att förstå hur digitala verktyg och tjänster kan påverka ens egen bransch och vad man kan ta till för kompetens för att röra sig framåt, säger Googles Sverigiechef Anna Wikland.

Sifo-undersökningen

• Sifo-undersökningen är baserad på intervjuer med 3019 personer i februari 2019 och 3106 personer i oktober 2020, genom ett rikstäckande urval av arbetstagare.

• 49 procent av de tillfrågade har under det senaste året upplevt att de har otillräckliga digitala färdigheter. Det handlar främst om kunskaper om digital säkerhet, digitala hjälpmedel och att göra videosamtal i jobbet. 

• Andelen är högre inom branscher som turism och service (53 procent) samt utbildning och forskning (55 procent). Andelen är också högre bland de med personalansvar (55 procent).

• Bland personer över 56 år anser 61 procent att de har bristande digitala färdigheter.

• 37 procent av de mellan 18-34 år anser sig ha otillräckliga digitala färdigheter.

• 40 procent lägger ingen tid på att kompetensutveckla sin digitala förmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet