– Alla ska känna sig trygga med de vaccin vi använder och att vi använder vaccinen för de målgrupper det lämpar sig för, säger Hallengren.
Under torsdagen kom beskedet att europeiska läkemedelsmyndigheten ger grönt ljus till vaccinet eftersom de inte kopplar Astra Zeneca-vaccinet till en ökad risk för blodproppar. Däremot kan EMA fortfarande inte utesluta ett orsakssamband med de allvarliga biverkningarna i form av ovanliga blödningar som observerats i ett fåtal fall i Europa.
”Inte säkert att det används för alla”
I Sverige avvaktar Folkhälsomyndigheten till nästa vecka med besked kring om och hur Astravaccinet nu ska användas. De analyserar tillsammans med Läkemedelsverket nu hur de ska gå vidare.
– Att EMA säger att det är fortsatt godkänt betyder inte nödvändigtvis att det kommer att användas på hela befolkningen, säger Hallengren.
Om vaccinet tas i bruk igen är det myndigheterna som väljer vilka som får det, den som står i vaccinationskön har ingen möjlighet att själv välja vaccintillverkare. Socialministern säger i Aktuellt att hon har förståelse för att det kan finnas en oro kring biverkningar, men understryker också att alla möjliga försiktighetsåtgärder vidtas i vaccinationsproccesen.
– Jag vill vara väldigt försiktig med att spela upp att man kan välja vaccin – det kommer inte vara aktuellt. Vi kommer inte se att människor är testpiloter, vi använder godkända vaccin mot de målgrupper och individer det passar för.
Oklart om vaccinmålet kan nås
Gällande vaccinationsmålet som regeringen satt upp, att alla svenskar ska ha erbjudits vaccin senast vid halvårsskiftet ger Hallengren i kväll inget besked om det kommer justeras.
– Det vill inte jag säga i dag, vi kämpar stenhårt för att få de vaccin vi har rätt till. Men med tanke på hur ryckigt det är och hur osäker världsmarknaden ser ut att är det klokt att inte utgå från att man lagom till semestern har fått två doser.