Nygamla coronarestriktioner kan återinföras inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Folkhälsomyndigheten varnar för att det inom kort kan komma nya coronarestriktioner i Sverige. Det handlar i så fall om bland annat användning av munskydd och uppmaning till arbetsgivare att göra det möjligt med hemarbete.

– Vi står inför en oviss vinter, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. 

Om smittspridningen fortsätter att öka kan Folkhälsomyndighetens allmänna råd återinföras, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff.

Det innebär i så fall bland annat att alla vuxna uppmanas att förhindra trängsel, undvika kollektivtrafik och använda munskydd i trånga miljöer. Arbetsgivare kan i ett sådant läge uppmanas att göra det möjligt att delta i möten digitalt och i viss mån införa hemarbete.

Det finns enligt Folkhälsomyndigheten även ytterligare åtgärder att sätta in om detta inte skulle ge tillräcklig effekt för att minska smittspridningen.

Fortfarande låg belastning på vården

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för smittspridningen och belastningen på hälso- och sjukvården. Enligt myndigheten har smittspridningen nu stigit från scenario 0, som är det lägsta, till scenario 1 som är det mellersta. Trycket på sjukvården och iva-platserna är dock fortfarande lågt.

– De allra flesta vaccinerade får ingen infektion överhuvudtaget, men vi har en viss belastning på vården och vi vet att belastningen påverkas om smittspridningen går upp, säger Karin Tegmark Wisell.

– Om smittspridningen fortsätter i den takt som vi har sett nu så gör jag bedömningen att vi kan behöva införa nya åtgärder redan i nästa vecka, säger hon.

Regeringen kommer enligt Lena Hallengren nu att skyndsamt analysera Folkhälsomyndighetens underlag och förslag på åtgärder och återkomma med en handlingsplan i början av nästa vecka.

Exempel på föreslagna åtgärder

Vid en fortsatt ökad smittspridning med påverkan på hälso- och sjukvården ser Folkhälsomyndigheten i ett första skede behov av:

  • Allmänna råd till individerHåll avstånd och undvik trängselVälj om möjligt andra färdmedel än kollektivtrafikAnvänd munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas
  • Allmänna råd till arbetsgivareMöjliggör för anställda att i viss mån arbeta hemifrånGenomför om möjligt möten digitalt i stället för fysisktUndvik större samlingarVidta åtgärder för att personal ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen när så är möjligt
  • Allmänna råd till serveringsställen om trängsel
  • Allmänna råd till kollektivtrafiken

Myndigheten skriver på sin hemsida att ”de möjliga åtgärder som föreslås kan införas oberoende av varandra i olika steg utifrån en sammanvägd bedömning av vaccinationsgrad, vårdbelastning, situationen i omvärlden och trender i smittspridningen”.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.