Kungen släcker på flera av sina slott, som tidigare år. Här Earth hour på slottet i Stockholm 2013.

Halv nio släcker kungen slottet

Uppdaterad
Publicerad

Earth Hour växer internationellt men att släcka lampor en timme sparar inte mycket ström och i Sverige är intresset för manifestationen svalt. En som dock deltar är Sveriges statschef.

– Det är en viktig symbolhandling att släcka lamporna under Earth Hour, säger kungen.

Klockan halv nio ikväll var det Earth Hour. Runt om i världen uppmanas folk att spara el under en timmes tid.

Tanken med symbolhandlingen är att makthavare ska ta klimatfrågan på större allvar om tillräckligt många samtidigt släcker lamporna och stänger av energiförbrukande apparater under en timme.

SE BILDER: Earth hour-mörkret från världens alla hörn

Hundratals miljoner människor världen över väntas delta i Earth hour under ett dygn för att sätta ljus på klimatfrågan och runt om i världen släcks kända byggnader ner under en timme. Samoa i Polynesien inledde halv åtta i morse, svensk tid.

Men många svenskar struntar i Earth hour. Flera år i rad har energisajten elstatistik.se jämfört elförbrukningen under Earth hour med andra lördagar och analysen har flera år i rad visat att det inte är någon skillnad.

Fem B:n

Den mörka timmen har ibland fått kritik för att några släckta lampor inte gör någon skillnad för klimatet.

Men initiativtagarna WWF menar att kritiken är felriktad.

– Det är inte energibesparingen av att släcka ljuset som är grejen. Det vi har Earth hour till är att lyfta fram att planeten och klimatet är viktigt, säger Stefan Henningsson på Världsnaturfonden WWF.

Årets manifestation tar sikte på fem B – Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Svenska WWF uppmanar till att använda timmen till att fundera över den egna möjligheten att påverka inom just dessa områden.

Kungen släcker lampor

Sveriges statschef, kung Carl XI Gustaf, gör åtminstone sitt till i kväll då han släcker några av slotten som han disponerar.

– Vi uppmärksammar Earth Hour genom att låta släcka fasadbelysningarna på de kungliga slotten. Klimatförändringarna måste tas på allvar och det är en viktig symbolhandling att släcka lamporna under Earth Hour, säger Kungen, enligt ett pressmeddelande från kungahuset.

På Stockholms slott släcks belysningen på Yttre och Inre borggården samt i de officiella rummen.

De kungliga slott som har fasadbelysning släcker även denna.

Av säkerhetsskäl släcks däremot inte park- och gatubelysningen vid Drottningholms slott och Gripsholms slott samt på Kungliga Djurgården.

Earth Hour

  • Hundratals miljoner människor världen över väntas delta i Earth hour i dag.
  • Earth hour startades av Världsnaturfonden WWF i Australien för tio år sedan och har sedan dess vuxit snabbt. Tusentals städer i mer än 184 länder har anslutit sig och i Sverige deltar mer än 80 procent av kommunerna på något sätt.
  • I Sverige ska det släckas ner mellan 20.30 och 21.30 lördag 25 mars.
  • I år vill WWF sätta extra fokus på hur konsumtion påverkar vår planet och hur vi blir mer klimatsmarta. Årets manifestation tar därför sikte på fem B:n – Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken.

Fakta: Så blir du mer klimatsmart

Årets Earth hour-manifestation tar sikte på fem B – Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Svenska WWF uppmanar till att använda timmen till att fundera över den egna möjligheten att påverka inom just dessa områden.

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Halvera köttkonsumtionen och dubblera intaget av gröna proteiner. Sluta slänga ätbar mat.

Bostaden: Minska energianvändningen i hemmet exempelvis genom att byta belysning. En LED-lampa använder 85 procent mindre el än en gammal glödlampa.

Butiken: Konsumera klokare. Köp till exempel mer begagnat, dela saker med andra och använd digitala tjänster.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.